SluitenZoeken sluiten

Wat verandert er met PSD2?

Vanaf 20 februari 2019 gelden nieuwe Europese regels voor betaaldiensten in Nederland: Payment Services Directive 2, oftewel PSD2. Deze regels gelden voor alle Europese banken en zijn in veel Europese landen al eerder in gegaan.

Antwoord:

 • print

  Wat verandert er met PSD2?

  Antwoord:

  • Je kunt toestemming geven aan een derde om jouw betaalgegevens op te vragen bij de bank waar je een rekening hebt. Dit kunnen andere banken zijn maar ook bijvoorbeeld telecomaanbieders, webwinkels of hypotheekvertrekkers.
  • Je kan direct betalen via een derde. Je betaalt een rekening dan niet via IDeal of je creditcard maar geeft een ander toestemming om direct geld van je rekening af te halen. Zo’n betaling moet je wel altijd via een veilige token bevestigen. Als je nog geen 18 bent, moet een ouder of voogd toestemming geven om je gegevens te delen met ene ander.
  • Anderen hebben niet standaard toegang tot je gegevens. Je moet eerst altijd zelf toestemming geven voor elke rekening die je hebt. Daarnaast geef je ook per opdracht nog eens toestemming en kan je de toestemming altijd weer intrekken. Bedrijven in Nederland die toegang willen tot de betaalgegevens van hun klanten staan onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB). Dat geldt ook voor alle andere Europese landen, die hebben allemaal hun eigen toezichthouder.  

  Kijk op de website van je bank voor meer informatie en hoe het verlenen van de toestemming precies in zijn werk gaat bij je eigen bank:

  ABN AMRO*

  ASN*

  ING*

  Knab*

  Rabobank*

  Triodos*

  Staat je bank er niet bij? Kijk dan op de website van de Betaalvereniging Nederland voor een uitgebreid overzicht van banken

  *de link opent in een nieuwe pagina