SluitenZoeken sluiten

Is hacken strafbaar?

Of je kind een strafbare hacker is, hangt af van de vraag of de organisatie open staat voor informatie over kwetsbaarheden in hun systeem.

Oplossing:

  • print

    Binnen de regels

    Niet-strafbaar hacken: kwetsbaarheden zoeken en melden
    Op de website van sommige bedrijven staat te lezen hoe een hacker kwetsbaarheden in het systeem kan zoeken en wat je moet doen wanneer je deze gevonden hebt. Deze regels staan in hun Coordinated Vulnerability Disclosure of Responsible Disclosure beleid. Wanneer je kind zich houdt aan deze regels en richtlijnen en alle gemaakte stappen netjes heeft gedocumenteerd, zal de organisatie in principe geen aangifte doen. Mocht de organisatie dit toch doen, dan stellen Politie en OM niet direct een strafrechtelijk onderzoek in. Een makkelijke regel om te onthouden is dat hacken strafbaar is, tenzij je je precies aan de Responsible Disclosure regels houdt.

    Als je kind het beveiligingslek heeft gemeld bij de eigenaar van het systeem of de website, moet deze organisatie wel voldoende tijd krijgen om (indien gewenst) het lek te verhelpen. Wanneer de organisatie er voor kiest om niets de melding te doen, kan je als kind in de openbaarheid treden. Ook hier zijn regels voor. Zorg dat je kind deze regels kent voordat hij/zij in de openbaarheid treedt of andere acties onderneemt.

    Als je kind een lek vindt in een vitaal systeem, kan je contact opnemen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Zij kunnen je helpen om contact te leggen met de betrokken organisatie. Ook het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) geeft veel informatie

    Praat ook met je kind over de kansen die hacktalent biedt op de arbeidsmarkt: de vraag bij veel bedrijven, overheden en andere organisaties naar hackkennis is groot. Je kind kan er het hacken inzetten voor het oplossen en voorkomen van beveiligingsproblemen. Kijk daarom hoe je het hacken op een goede manier tot bloei kunt laten komen. En het is van groot belang om te voorkomen dat je kind strafbaar gaat hacken. Kinderen kunnen op een veilige manier hun digitale vaardigheden oefenen op een speciaal daarvoor ontwikkelde website van de politie: Gamechangers.

    Strafbaar hacken
    Strafbaar is hacken waarbij je kind een lek in de beveiliging vindt en dit niet meldt, maar bijvoorbeeld een virus op een computer of website van iemand anders probeert te krijgen en dan aan de eigenaar aanbiedt het virus tegen betaling te verwijderen. Ook is het strafbaar als je kind een computersysteem of website aanpast of informatie doorverkoopt. Als je kind het lek niet meldt, is er kans dat de politie via een aangifte of een lopend onderzoek alsnog bij je kind uitkomt. Het is altijd beter om deze situatie voor te zijn. 

    Je hoeft niet te kunnen programmeren om in te breken in een computer of systeem van iemand anders. Ook als je achter inloggegevens van iemand anders komt door er een notitie over te vinden of door mee te kijken terwijl iemand inlogt, en daarmee inlogt om bijvoorbeeld bestanden te downloaden van die persoon, is dit strafbaar.

    Kijk met je kind of leerling ook op de website vraaghetdepolitie.nl*, de officiële jongerenwebsite van de politie over onder meer internet*. Ook is het mogelijk om vragen in te sturen. Wie direct antwoord wil, kan op dinsdag, woensdag en donderdagavond tussen 19.00 uur en 21.00 uur chatten* met politieprofessionals. Dat kan zowel in een groep als privé.

    Computervredebreuk
    De juridische term voor strafbaar hacken is computervredebreuk. Computervredebreuk is in Nederland strafbaar gesteld in artikel 138ab van het Wetboek van Strafrecht. Het wetboek omschrijft computervredebreuk als 'opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een geautomatiseerd werk of in een deel daarvan'. Van binnendringen is in ieder geval sprake indien de toegang tot het werk wordt verworven:

    a. door het doorbreken van een beveiliging,
    b. door een technische ingreep,
    c. met behulp van valse signalen of een valse sleutel, of
    d. door het aannemen van een valse hoedanigheid.

    Mogelijke straffen
    Je kunt voor computervredebreuk een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen of een boete van maximaal € 21.750. Als je de gegevens van een ander verandert, opslaat of overneemt op je eigen computer, kun je zelfs 4 jaar gevangenisstraf krijgen. Afhankelijk van je leeftijd, wat je precies gedaan hebt en je persoonlijke omstandigheden kun je ook alleen een leer- of taakstraf of een waarschuwingsgesprek met de politie krijgen. Meestal krijg je wel een aantekening op je strafblad. Dit betekent dat je in sommige gevallen geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt krijgen. Deze heb je nodig voor sommige banen of vrijwilligerswerk.

    Voorkom dus dat je kind of leerling strafbare feiten pleegt door op tijd in te grijpen als hij of zij hackt.

    *Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

    https://www.ncsc.nl/contact/kwetsbaarheid-meldenhttps://www.ncsc.nl/contact/kwetsbaarheid-meldenhttps://www.ncsc.nl/contact/kwetsbaarheid-meldenNCSC