SluitenZoeken sluiten

Wat is het verschil tussen een white hat hacker, grey hat hacker en black hat hacker?

Als je kind een hacker is, is het voor je kind en voor jou als ouder belangrijk om het verschil te kennen tussen een white hat hacker, grey hat hacker en black hat hacker.

Antwoord:

 • print

  White hat hacker, grey hat hacker en black hat hacker

  White hat hacker
  Een white hat hacker (soms ook wel ethische hacker genoemd) is een computerbeveiligingsspecialist. White hat hackers gebruiken vaak dezelfde technieken om in te breken op computers en netwerken als grey hat hackers en black hat hackers. Het grote verschil tussen deze hackers zit in de intenties en toestemming. Een white hat hacker heeft toestemming van de eigenaar van de website, de webwinkel of het computersysteem om een datalek op te sporen.

  Grey hat hacker
  Een grey hat hacker heeft geen toestemming gekregen om in te breken in een website, webwinkel of computersysteem, maar heeft wel goede intenties: de grey hat hacker informeert de eigenaar van een computersysteem of website bij de vondst van een lek, zodat de eigenaar de kans krijgt het lek te dichten en problemen te voorkomen. 

  Black hat hacker
  De term black hat wordt in de informatica gebruikt om een persoon of praktijk aan te duiden die te kwader trouw is (malafide). Het kan dan gaan om een hacker die inbreekt op computers, websites, webwinkels of netwerken, of computervirussen schrijft of verspreidt. Het doel is dan om bijvoorbeeld geld te verdienen. De black hat hacker biedt de eigenaar van de computer of website bijvoorbeeld aan om het virus tegen betaling te verwijderen. Een black hat hacker wordt ook wel cracker genoemd en is strafbaar.