SluitenZoeken sluiten

Een van mijn leerlingen wordt online gepest

Makkelijker dan in het echte leven pesten kinderen elkaar via Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram, Snapchat en andere sociale media. Van de jongeren zijn meer dan 140.000 kinderen het slachtoffer van cyberpesten (bron: CBS 2019 ). Vaak is de pestkop een bekende.

De kinderen roddelen over elkaar, halen grappen uit, sluiten elkaar uit (in bijvoorbeeld Whatsapp-groepen), verspreiden ongewenst foto’s en filmpjes en zetten soms zelfs haatcampagnes op. De gevolgen van pesten zijn groot en hoe langer het duurt voordat het pesten stopt, hoe groter de gevolgen voor je leerling. Ook kan het pesten negatieve gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de naam van je school. Als school of onderwijsprofessionals moet je actie ondernemen als er een leerling online gepest wordt.

Oplossing:

 • print

  Acties om je leerlingen te beschermen tegen online pesten

  • Steun de leerling
   Neem het verhaal van de leerling serieus en betrek de leerling bij het nadenken over de oplossing: hoe gaan we dit doen?
  • Ga naar www.meldknop.nl
   Op deze site staat veel informatie over online pesten en wat een leerling kan doen als het gebeurt. Je kunt hier ook vinden wanneer je naar de politie stapt als pesten uit de hand loopt. Daarnaast vind je er contactgegevens van organisaties waar leerlingen/ouders (ook anoniem) terecht kunnen voor advies en hulp. Bekijk ook de Brochure Meldknop docenten en ouders (pdf). Bovendien kun je terecht op www.pestweb.nl*.
  • Leer leerlingen over goed gedrag op internet en omgangsvormen via sociale media. Maak duidelijk dat je (online) pesten niet tolereert en leg de aandacht op hoe met elkaar plezier kan worden gemaakt. Vergeet ook de ouders niet: organiseer een ouderavond over kinderen en sociale media en maak digitale omgangsvormen tot een belangrijk thema. Gebruik hiervoor de Special Digitaal pesten (pdf) en de interactieve film op www.itsuptoyou.nu* die als discussiestarter kan worden ingezet. Ook vind je in het Veiligheidscentrum van Facebook* het Centrum ter preventie van pesten, dat informatie biedt om pesten te voorkomen en/of bespreekbaar te maken. Je vindt er onder andere video’s met uitleg over de middelen die Facebook heeft ontwikkeld en veel tips en suggesties voor veilig en verantwoord delen. Facebook heeft dit ontwikkeld samen met het Yale Center for Emotional Intelligence in 2013 en heeft dit met bijna 60 partners wereldwijd toegankelijk gemaakt.
  • Ervaringen van professionals met jongeren en online problemen
   Lees het Rapport Verstrikt in het net.pdf

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad