SluitenZoeken sluiten

Wat kan en moet school doen tegen online pesten?

Online pesten komt veel voor: meer dan 140.000 jongeren worden gepest op internet (bron: CBS 2019). En vaak is de pestkop een bekende, bijvoorbeeld iemand uit de klas. De gevolgen van online pesten zijn voor slachtoffers vaak ernstig en kunnen bovendien negatieve gevolgen hebben voor de naam en het imago van de school. Redenen genoeg om als schoolleiders en onderwijsprofessionals verantwoord om te gaan met online pesten en om maatregelen te nemen om ongewenst gedrag online te voorkomen. Scholen zijn ook verplicht om online pesten tegen te gaan.

Antwoord:

  • print

    Tips voor scholen bij online pesten

    • Gebruik een anti-pestprogramma
      Scholen moeten sinds 1 augustus 2015 verplicht een anti-pestprogramma hebben en gebruiken. Ook moet er dan op iedere school een anti-pestcoördinator komen aanspreekpunt is voor leerlingen, ouders en de school en adviseur van het schoolbestuur van het anti-pestbeleid. Dit is iemand anders dan de vertrouwenspersoon. Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut staat een overzicht van een aantal anti-pestprogramma’s* die je als voorbeeld kunt gebruiken bij het opstellen van een protocol voor jouw school. De Commissie Anti-pestprogramma’s heeft  een aantal criteria bepaald waar aan een anti-pestprogramma moet voldoen*. 
    • Maak gebruik van bestaande lespakketten
      Er is heel veel materiaal beschikbaar om in de klas kinderen les te geven in mediawijsheid. Hier vind je een overzicht.
    • Gebruik het Veiligheidscentrum van Facebook
      In het Veiligheidscentrum van Facebook* vind je het Centrum ter preventie van pesten voor tieners, ouders en onderwijzers die informatie zoeken om pesten te voorkomen en/of bespreekbaar te maken. Je vindt er onder andere video’s met uitleg over de middelen die Facebook heeft ontwikkeld en veel tips en suggesties voor veilig en verantwoord delen. Facebook heeft dit ontwikkeld samen met het Yale Center for Emotional Intelligence in 2013 en heeft dit met bijna 60 partners wereldwijd toegankelijk gemaakt.
    • Meer informatie
      Kijk eens op sites zoals Schoolenveiligheid.nl*, nji.nl/mediaopvoeding* en Mediawijsheid.nl* of lees het Rapport Verstrikt in het net.pdf met ervaringen van professionals met jongeren en online problemen.


    *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad