SluitenZoeken sluiten

Hoe regel ik het digitale nalatenschap van een Instagramaccount?

In tegenstelling tot grote broer Facebook is het op Instagram nog niet mogelijk je account voor te bereiden op je mogelijke overlijden. Je kunt bijvoorbeeld geen contactpersoon aanstellen die jouw account kan beheren, zoals het geval is bij Facebook. Wel is mogelijk voor nabestaanden om een Instagramaccount een herdenkingsstatus te geven wanneer de eigenaar van het account is overleden. Dit houdt net als op Facebook in dat er achter de accountnaam komt te staan: “Ter nagedachtenis aan”. Er kan vanaf dat moment niet meer worden ingelogd op het account en het account wordt niet meer in openbare gedeeltes weergegeven. 

Direct doen (of laten):

Wil je een Instagramaccount een herdenkingsstatus geven?

 • print

  Digitale nalatenschap regelen voor Instagram

  Het is net als op Facebook verboden in te loggen op iemand anders zijn account dus officieel mag je volgens Instagram niet op het account van een overleden dierbare inloggen om bijvoorbeeld wijzigingen op dit account aan te brengen. Om als nabestaande te door te geven aan Instagram dat een dierbare is overleden kun je de volgende stappen volgen

  • Ga naar help.instagram.com/contact

   Via help.instagram.com/contact kun je een formulier invullen om het account van een dierbare om te zetten in een account met herdenkingsstatus. 

  • Vul de benodigde gegevens in

   In dit formulier moet je een aantal zaken invullen zoals je naam, emailadres, naam van de overledene en een bewijs van overlijden. Dit kan een nieuwsbericht zijn of rouwkaart of rouwadvertentie. 

  • Vraag om account te verwijderen

   Wanneer je niet wil dat een account een herdenkingsstatus krijgt, is het ook mogelijk het account volledig te laten verwijderen. Dit kan door het formulier in te vullen op deze pagina. 

   In dit formulier vul je net als in het herdenkingsformulier wat basisgegevens over jezelf en de overleden persoon in. Het enige waarin dit formulier verschilt, is dat je in dit formulier ook bewijs moet uploaden dat je een direct familielid bent. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het geboortebewijs van de overledene moet versturen, een overlijdensakte of documenten van de notaris die aantonen dat jij de juridische bevoegdheid hebt om de wettige vertegenwoordiger van de nabestaande op te treden.