SluitenZoeken sluiten

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap

Antwoord:

Je online erfenis regelen

Wie beheert mijn social media accounts na mijn dood

 • print

  Stel iemand aan die je digitale nalatenschap mag beheren

  Als jij je wachtwoord nooit met iemand hebt gedeeld, is het lastig voor je executeur om na jouw overlijden iets doen met je online identiteit. Dit geldt natuurlijk ook als je executeur niet weet met wie je dit hebt gedeeld. In dat geval blijven bijvoorbeeld jouw social media accounts actief en dat zou kunnen betekenen dat vrienden en familie een herinnering krijgen van je verjaardag van Facebook. Daarnaast kunnen je gezinsleden waarschijnlijk niet bij familiefoto’s die in de Cloud staan opgeslagen, lopen abonnementen door (Netflix, Spotify) of gaat een eventueel bezit van cryptomunten verloren. Het is dus echt belangrijk om dit goed te regelen.  

   Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je nabestaanden wel bij je gegevens kunnen: 

  •  Maak een lijst met alle inlogcodes en wachtwoorden en berg die goed op. Geef aanwijzingen aan je partner, executeur testamentair, een familielid of een goede vriend waar hij of zij die lijst kan vinden. Bedenk wel dat als je je wachtwoorden regelmatig verandert in het kader van veiligheid je deze lijst ook moet aanpassen. 
  • Zet al je wachtwoorden in een wachtwoordmanager en deel alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager met partner, executeur of familie. 
  • Via de notaris kan je ook een online executeur benoemen. Deze krijgt na jouw overlijden toegang tot je digitale kluis. In deze digitale kluis bewaar je al je online gegevens: inlogcodes, wachtwoorden en pincodes. Met je online executeur bespreek je van tevoren wat er met je social media accounts moet gebeuren, zo kan je facebookaccount worden opgeheven maar er kan ook een in memoriam pagina van gemaakt worden. Je online executeur kan dezelfde zijn als je ‘gewone’ executeur testamentair maar het kan ook iemand anders zijn. 

   

  Als je ervoor zorgt dat van alle online diensten waar je gebruik van maakt een app op je telefoon staat, dan hebben je erfgenamen direct een overzicht van je digitale nalatenschap. Dan is het wel belangrijk dat ze toegang hebben tot je telefoon!