SluitenZoeken sluiten

Hoe hef ik mijn social media accounts op?

Er kunnen verschillende redenen zijn om ervoor te kiezen een social media-account op te heffen. Misschien heb je behoefte aan meer privacy en wil je niet meer dat anderen jouw persoonlijke informatie en foto's zien. Of misschien merk je dat je teveel tijd doorbrengt met scrollen op je telefoon en wil je daar iets aan doen. Het goede nieuws is dat je je social media-accounts kan opheffen. Weet je niet zeker of je het echt wil? Veel platforms bieden ook de optie om je account tijdelijk te deactiveren (pauzeren).

Antwoord:

  • print

    Deactiveren of opheffen van social media accounts

    Sociale media-accounts verwijderen

    Socialmediaplatforms zien je liever niet vertrekken. Daarom is het soms even zoeken voordat je de optie vindt om je account te verwijderen. Hieronder vind je voor een aantal sociale media en andere online diensten een directe link naar de pagina waarop het staat uitgelegd.

    Staat het account dat je wil opheffen er niet tussen? De meeste sociale media en online diensten hebben een Helpcentrum waar wordt uitgelegd hoe je een account verwijdert.

    Goed om te weten

    • Als je je account verwijdert, verwijder je ook al je persoonlijke gegevens. Denk aan foto’s, video’s en gesprekken. Zijn er dingen die je niet wil kwijtraken, sla deze dan op. Download je favoriete foto’s en video’s, en kopieer reacties bijvoorbeeld in een Word-document. Sommige sociale media bieden de optie aan om al je gegevens in één keer te downloaden.
    • Op sommige platforms geldt dat je account niet meteen definitief wordt verwijderd, maar eerst wordt gedeactiveerd. Voor X (voorheen Twitter) geldt bijvoorbeeld een periode van 30 dagen. Verdiep je daarom in de regels die een platform hanteert, zodat je weet hoelang het duurt voordat je account echt is verwijderd.
    • Het is in principe niet de bedoeling dat iemand anders jouw accounts op social media zomaar kan opheffen. Zolang jij je wachtwoord met niemand deelt, kan niemand anders je account verwijderen.

    In het geval van een overlijden

    Je socialmedia-accounts zijn onderdeel van je digitaal nalatenschap. Je hoeft er niks voor te regelen, maar het is wel verstandig om te doen. Het is te vergelijken met je testament: daarin beschrijf je wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na je dood. Je geeft daarin aan wie wat erft en wat er bijvoorbeeld dagboeken en foto's moet gebeuren. Voor je digitale nalatenschap zijn er vergelijkbare besluiten te nemen. Je kan bijvoorbeeld iemand aanstellen die toegang krijgt tot jouw socialmedia-accounts.

    Besef in elk geval dat je socialmedia-accounts niet vanzelf stoppen als je overlijdt. Daardoor kan het zomaar dat je volgers op Facebook een herinnering krijgen van je verjaardag. Facebook heeft ook de optie om een herinneringsstatus aan je account te geven. Dan wordt je profiel een soort online herdenkingsplek.

    Hoe regel ik het digitale nalatenschap van social mediaprofielen?

    Hoe regel ik het digitale nalatenschap van online accounts

    Meer weten over digitaal nalatenschap? Lees hier verder: https://veiliginternetten.nl/thema/social-media/digitale-nalatenschap/ *