Regelmatig zijn er nieuwsberichten over mensen waarvan gegevens over hun adres of telefoonnummer worden gepubliceerd. Vaak is dit om wraak te nemen of mensen te bedreigen, zoals momenteel bij politici en politieagenten gebeurt.
Wat is doxing?
Antwoord:
-
print
Doxing is het publiceren van persoonlijke gegevens om iemand te beschadigen
Doxing is het verzamelen en publiceren van persoonlijke gegevens van een persoon. Doxing betekent een document (doc/doxing) maken met persoonlijke gegevens met als doel deze te publiceren. Vaak wordt het gebruikt om te intimideren, te chanteren of om wraak te nemen. Informatie over de persoon wordt verzameld uit openbare bronnen, zoals sociale media, zoekmachines en soms ook door te hacken. Soms wordt er van jongeren een fake account gemaakt dat wordt gedoxt. Veel van de gegevens in dat account kloppen, maar het account is nep. Het gaat hierbij vaak om persoonlijke gegevens, zoals foto's, emailadres en adresgegevens.
Is doxing illegaal?
Sinds 1 januari 2024 is doxing strafbaar. Doxing zoals we voornamelijk in het nieuws horen, gaat over strafbaar gedrag. Degene die doxt, is erop uit de ander schade te berokkenen of te bedreigen. Ook als dit niet je doel is, kan doxen - persoonlijke gegevens verzamelen en publiceren - in strijd zijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR in het Engels). In juli 2023 heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat doxing strafbaar stelt. Vanaf 1 januari 2024 is deze wet van kracht. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om doxing te bestrijden:
- Slachtoffers kunnen aangifte doen van doxing*;
- Daders kunnen makkelijker vervolgd en bestraft worden;
- Politie en het Openbaar Ministerie kunnen na een aangifte direct een opsporingsonderzoek starten. Eerder kon dit alleen als er ook andere strafbare feiten waren gepleegd, zoals bedreiging;
- Slachtoffers krijgen gerichter hulp bij het verwijderen van gegevens, bijvoorbeeld via HelpWanted* of door een bevel van de officier van justitie;
- Platforms kunnen makkelijker beoordelen of persoonsgegevens verwijderd moeten worden.
Daders riskeren dan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Als de doxing gericht is op mensen met bepaalde beroepen, zoals politici, wordt de straf verzwaard. Dit omdat zij ook in hun werk belemmerd worden of zich onveilig gaan voelen.
Ben je slachtoffer van doxing?
- Bij de politie kan je aangifte doen van doxing
- Slachtofferhulp Nederland* biedt advies en juridische bijstand.
- Platforms zijn verplicht om snel op je vraag te reageren om bepaalde informatie te verwijderen. Hieronder vind je link naar een informatiepagina van de grootste socialmediaplatforms om een aanvraag te doen om content te laten verwijderen. Helpwanted kan je hier mee helpen.
-
print
Een naar bericht op social media meld je door het te rapporteren
Soms kom je in je tijdlijn berichten tegen die tegen de regels zijn van het platform. Of je ontvangt een bericht over jezelf, met beeldmateriaal dat jij gemaakt hebt voor privé- doeleinden of je wordt online gepest. Op sociale mediaplatforms kan je bijna altijd berichten, video’s, afbeeldingen of accounts rapporteren. Er wordt dan gekeken naar het bericht door medewerkers van het platform en het platform kan daarna besluiten om het bericht of het account te verwijderen.
TikTok* (alleen in het Engels)
X*
Ook datingwebsites doen er van alles aan om je te ondersteunen als je via de chat gepest of gestalkt wordt. Hieronder de mogelijkheden van rapporteren van een aantale bekende dating websites. Staat de website waar jij lid van bent er niet bij, neem dan direct contact op met de klantenservice van jouw dating website.
Lexa*
Parship* (via contact met de klantenservice)
Datingwebsites
Ook datingwebsites doen er van alles aan om je te ondersteunen als je via de chat gepest of gestalkt wordt. Hieronder de mogelijkheden van rapporteren van een aantale bekende dating websites. Staat de website waar jij lid van bent er niet bij, neem dan direct contact op met de klantenservice van jouw dating website.
Lexa*
Parship* (via contact met de klantenservice)
Helpwanted.nl
Als het gaat online seksueel misbruik van kinderen of jongeren onder de 26 jaar, neem dan direct contact op met Helpwanted.nl* Zij kunnen je adviseren, ondersteunen bij de aangifte en helpen met het verwijderen van het beeldmateriaal. Contact opnemen met Helpwanted kan ook anoniem via de chat tussen 16.00 uur en 19.00 uur.
*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.