Wat is een internetchallenge?

Internet challenges zijn uitdagingen die vaak gedeeld worden via social media. Jongeren en volwassenen dagen elkaar uit om (soms) gevaarlijke dingen te doen voor views of likes.
Lees meer
Enkele bekende internetchallenges zijn ‘the choking game’, de ‘blue whale challenge’ en de ‘cinnamon challenge’.

Online challenges

Soms zijn 'challenges' (uitdagingen) trending, wat inhoud dat ze erg populair zijn en dat veel mensen eraan meedoen. Hiermee willen ze vaal veel views of likes (weergaven en vind-ik-leuks) behalen op hun social media-account.

Er zijn verschillende soorten challenges. De ice-bucket challenge was bijvoorbeeld populair in 2014. Je werd hier uitgedaagd om binnen 24 uur een emmer met ijskoud water over je hoofd te gieten. Anders zou je een donatie moeten doen voor ALS-onderzoek. Deze actie ging viraal en er werd veel bewustwording en aandacht gecreëerd voor ALS.

Er bestaan helaas ook gevaarlijkere challenges die vooral onder jongeren populair zijn. De choking game, bijvoorbeeld, is een ‘spelletje’ waarbij kinderen elkaar of zichzelf verstikken totdat degene die verstikt wordt, flauwvalt. Informatie om de choking game te spelen vinden jongeren op bijvoorbeeld YouTube en die informatie delen zij weer via sociale media.

Ook de cinnamon challenge was populair, maar wel gevaarlijk.De uitdaging is om zo snel mogelijk een eetlepel kaneel weg te werken. Het gevaarlijke aan deze challenge is dat je echt kan stikken. Als kaneel in je longen terecht komt, blokkeert het de luchtwegen.

Blue Whale Challenge

Er gaan soms ook challenges rond die erg beangstigend kunnen zijn. De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge is een online challenge waar kinderen en jongeren actief worden benaderd door accounts op social media om uitdagingen aan te gaan. Het spel heeft 50 opdrachten die je ontvangt via berichten, waarbij de opdrachten steeds gevaarlijker worden. De laatste opdracht zou zelfs om zelfmoord gaan. Ook wordt er gedreigd dat degene die jou de berichtjes stuurt, weet waar je woont. Dat is niet zo! Zolang jij (of je kind) geen persoonlijke informatie geeft, kunnen ze daar niet achter komen. Praat erover als je zo'n challenge tegenkomt of als je iemand kent die eraan meedoet. Het Jeugdjournaal maakt een item over de Blue Whale Challenge.

Rapporteren op Instagram

Als je challenges tegenkomt die je niet leuk vind of die gevaarlijk zijn, kun je dit rapporteren op het social mediaplatform waar je gebruik van maakt. Meer informatie over het rapporteren van accounts vind je op Wat is rapporteren op social media?.