1 op de 5 jongeren wordt slachtoffer van valse webshops

27 maart 2025

Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf jongeren slachtoffer wordt van een nepwebwinkel. En de helft van de jongeren kent iemand die is opgelicht. Opvallend is dat ruim de helft van de jongeren denkt een nepwebwinkel wel te kunnen herkennen.

De organisatie Wijzer in geldzaken heeft begin 2025 een onderzoek gedaan naar nepwebshops onder 1.041 jongeren van 16 t/m 19 jaar. Er deed een diverse groep jongeren mee aan het onderzoek: middelbare scholieren, mbo'ers, hbo’ers en wo’ers. In het onderzoek werd hen gevraagd naar hun financiële dromen, realistische verwachtingen en naar hun financiële onafhankelijkheid.

Volgens het onderzoek blijkt dat 20% van de jongeren slachtoffer wordt van webshopfraude.  Het blijkt dat jongens (4%) vaker meerdere keren worden opgelicht dan meiden (1%). Ook in leeftijd zit een verschil: 18- en 19-jarigen worden vaker opgelicht dan 16- en 17-jarigen.

Een grote groep jongeren wordt dus slachtoffer wordt van nepwebshops. Toch geeft ruim de helft van de jongeren aan de betrouwbaarheid van webshops te kunnen herkennen.

Valse webshops herkennen
Om te controleren of een webshop betrouwbaar is, kan je bijvoorbeeld kijken naar de reviews. Een snelle manier om dit te doen, is via ScamCheck. Als je een link of URL in deze website plakt, worden diverse bronnen gecontroleerd om te kijken of een website mogelijk malware, phishing  of een scam is. Hiervoor wordt informatie gebruikt van Thuiswinkel.org, de Kamer van Koophandel en websites met reviews zoals Trustpilot.

Iedereen kan slachtoffer worden van online fraude. Meer informatie over het herkennen van valse webshops vind je op Wat is aankoopfraude?