Cyberbeeld maart 2025

8 april 2025

Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maand veel voor? Waar moet je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.

DigiD weer doelwit van DDoS-aanval

In maart was DigiD doelwit van een grote DDoS-aanval. Daarvoor was het onmogelijk om in te loggen bij overheidswebsites, zorgverzekeraars en andere instanties. En het was niet de eerste DDoS-aanval op DigiD dit jaar. In januari was DigiD ook al het doelwit van cyberaanvallen.

Lees meer >

Valse brief van DigiD

Nog meer nieuws over Digid: in maart werd er ook een valse brief verspreid die van DigiD leek te komen.  In de brief staat dat je de gegevens van je DigiD moet beschermen. Dit zou je moeten doen door je DigiD opnieuw te activeren. Maar de overheid stuurt geen brieven, e-mails of berichten via social media met een link of QR-code erin. DigiD doet dat ook niet. Krijg je dus een brief, e-mail of tekstbericht met de vraag om een op een link te klikken of een QR-code te scannen, doe dat dan niet.

Lees meer >

Jongeren slachtoffer van aankoopfraude

Een op de vijf jongeren is slachtoffer van een nepwebwinkel. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie Wijzer in Geldzaken. En de helft van de jongeren kent iemand die is opgelicht. Opvallend is dat ruim de helft van de jongeren wel denkt een nepwebwinkel te kunnen herkennen.

Lees meer >

Opgelicht?! waarschuwt met alerts op tv voor online oplichting

Nieuw op tv: de Opsporing Verzocht Flits. Hierin wordt aandacht besteed aan misdadigers die duidelijk in beeld zijn gebracht op bewakingscamera’s.

Een onderdeel van de korte afleveringen van 10 minuten zijn de alerts van Opgelicht?!, het platform van AVROTROS waar alles te vinden is over online oplichting. Hierin wordt gewaarschuwd voor actueel rondgaande nepmails en oplichtingstrucs.

Lees meer >

Fraudehelpdesk ziet grote groei beleggingsfraude

In 2024 kwamen er 1102 meldingen van beleggingsfraude binnen bij de Fraudehelpdesk met in totaal een schadebedrag van ruim 25 miljoen euro. Dat betekent dat het gemiddelde schadebedrag per financieel gedupeerde in 2024 op bijna €27.000 lag. Nepadvertenties (op social media) zijn voor een heel groot deel van de slachtoffers de start van de oplichting. Daarom vindt de Fraudehelpdesk dat er actief moet worden ingezet op het rapporteren en weren van nepadvertenties. Het grote publiek kan hierbij helpen door verdachte advertenties te melden. Dit vergroot ook weer het fraudebewustzijn.