Wat is Digitaal Nalatenschap

Wie erft mijn digitale bestanden en accounts?

Wanneer een dierbare overlijdt, erven nabestaanden vaak de eigendommen van de overledene. De één erft een aantal CD’s, de ander een mooi schilderij en de overige eigendommen gaan naar de kringloop. Maar hoe gaat dat met ons digitale nalatenschap?
Hoe regel je je digitaal nalatenschap?
SluitenZoeken sluiten

Digitaal testament

In je testament beschrijf je wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na je dood. Je geeft daarin aan wie wat erft en of je wil dat bijvoorbeeld je nabestaanden je dagboeken mogen inzien of dat deze na je dood vernietigd moeten worden. Daarnaast moet een beeldend kunstenaar of schrijver ook besluiten wie zijn oeuvre na zijn dood gaat beheren. Mogen foto’s worden gebruikt of afgedrukt, worden schilderijen verkocht of geschonken, wie erft het copyright van ontwerpen of het auteursrecht van een roman.

Voor je digitale nalatenschap zijn er vergelijkbare besluiten nemen. Wat gebeurt er met onze socialmedia-accounts en waar zijn we eigenlijk eigenaar van?

Denk na over wat je wilt met je digitale nalatenschap

MijnDN-DN

Keuzes maken

Voor je je digitale nalatenschap kan regelen, moet je dus eerst keuzes maken.

Wie krijgt wat?
Wie mag waar bij?
Blijven mijn social mediaprofielen 'in leven', wordt het een 'in memoriam pagina' of worden ze afgesloten?

MijnDN-DN

Wat gebeurt er met mijn accounts?

Veel accounts helpen je hierbij. Zo biedt Facebook de mogelijkheid een contactpersoon aan te stellen die jouw account deels kan bewerken wanneer jij bent overleden. Maar het is wel van belang die nu al aan te stellen anders is het te laat. Schrijf nu ook alvast op wat er met je accounts moet gebeuren als je bent overleden. Zo is het voor je nabestaanden makkelijker oom dit te regelen als ze weten hoe jij het wil hebben.

MijnDN-DN

Hoe deel ik mijn wachtwoorden na mijn overlijden

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wachtwoordmanager. Je kan dan afspraken maken waar je partner, kind of dierbare vriend(in) dit kan vinden. Met een hoofdwachtwoord kan diegene inloggen op al je accounts. Dit gaat in tegen de gerbruiksvoorwaarden van een aantal bedrijven maar bespaart je wel veel leed en frustratie. Via de notaris is er ook de mogelijkheid om een digitale kluis* in gebruik te nemen.

Wie gaat mijn digitale nalatenschap beheren?

  • Wie mag je e-mails lezen of wil je dat je e-mailaccount afgesloten wordt na je dood?
  • Wat wil je met je foto’s en bestanden in de cloud of op google drive?
  • Draag je je domeinnaam over? Wie erft je webbwinkel?
  • Wat gebeurt er met je blog, je YouTube kanaal en je social mediaprofielen?

Hoe regel ik het digitale nalatenschap van social mediaprofielen?

Hoe regel ik het digitale nalatenschap van online accounts

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.