Het overkomt ons allemaal
Ouderen zijn echt niet de enige die slachtoffer zijn van Hulpvraagfraude of phishing. Het overkomt echt iedereen. Via de campagne Senioren en Veiligheid wordt wel specifiek aandacht gevraagd hoe we ouderen kunnen ondersteunen in hun kennis en vaardigheid om cybercrime te herkennen en zich zelf daartegen te beschermen. Als je toch slachtoffer bent, is het van belang dat je bespreekbaar maakt wat er is gebeurd zodat je hulp kan zoeken. In de maand april vraagt het ministerie van Justitie & Veiligheid samen met verschillende ouderenbonden, de politie, het CCV en Veiliginternetten.nl aandacht hiervoor. Gezamelijk werken wij aan het verhogen van de weerbaarheid van senioren tegen verschillende vormen van cybercriminaliteit.
Eerst checken dan klikken, hoe dan?
Om je zelf te beschermen tegen phishing is het belangrijk om altijd eerst een link te checken. Maar weet je ook hoe je dat kan doen?
- Ga met de cursor (pijltje) op de link staan ZONDER te klikken en kijk wat er staat in de link. Staan daar rare dingen in, niet klikken.
- Ook kan je gebruik maken van checkjelinkje.nl. Kopieer hiervoor de link waaraan je twijfelt en controleer deze op de website van Checkjelinkje*
Spoofing
Bij spoofing nemen internetcriminelen een identiteit over. Als zogenaamde bekende of erkende afzender probeert de cybercrimineel achter je persoonsgegevens of je pincode te komen, malware op je computer te plaatsen of je direct geld afhandig te maken. Bankhelpdeskfraude is een veel voorkomende manier van spoofing. Je krijgt een telefoontje van de bank en het telefoonnummer is voor jou ook herkenbaar als het nummer van je bank.
Webinars Senioren en Veiligheid
In april 2021 zijn er verschillende webinars over senioren en veiligheid.
- 8 april informatief webinar voor vrijwilligers van de ouderenbonden
- 15 april webinar voor senioren over spoofing
- 22 april webinar voor senioren over online veiligheid
Catharine Keyl is de presenator van de webinars. Zij zal vragen van kijkers voorleggen aan de deskundigen bij haar aan tafel. De webinars zijn te zien op Maakhetzeniettemakkelijk.nl* en starten om 10.30 uur.
In oktober 2020 zijn er ook vier webinars geweest voor senioren met veel informatie en tips over (online) veiligheid voor senioren.