Doe je updates

Even je apparaten checken, voordat ze je hacken

Onze levens zijn steeds meer verbonden met het internet. Door je smart TV, een slimme thermostaat, of draadloze printer. Fijn, want zo maken ze jouw dagelijks leven makkelijker. Maar ook kwetsbaarder. Via deze verbonden apparaten kunnen criminelen digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, je privégegevens stelen, of je apparaat overnemen. Hoe voorkom je dit? Simpel. Software updates zorgen ervoor dat je apparaten veilig blijven. Update daarom regelmatig je slimme apparaten.

 

Hoe update ik mijn slimme apparaat?

  • Zoek online naar de juiste software update. Type het merk, model of typenummer en ‘update’ in de zoekbalk. Het typenummer vind je in veel gevallen op de doos, de onderkant van het apparaat, of het batterijklepje.
  • Volg de instructies van de fabrikant. Schakel, als dat kan, automatische updates in.
  • Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant.

Wat maakt een apparaat slim?

Header DJU1 - klein

 

Eigenlijk is elk apparaat dat verbonden is met het internet een slim apparaat. En dat zijn er misschien meer dan je denkt. Van televisies en stofzuigers, tot vaatwassers en de thermostaat. Maar ook babyfoons, speakers, of een slimme deurbel.

Vergeet ook je router niet. Want dat is de toegangspoort tot het internet in je huis. Lees hier meer over routers en hoe je ze kunt updaten.

Even je apparaten checken voordat ze je hacken

De risico's van slimme apparaten

Verouderde software

De software op je apparaat veroudert als je geen updates doet. Cybercriminelen weten dit ook. Dus zoeken zij naar kwetsbaarheden in verouderde software, om via die weg binnen te komen.

Kwetsbaar netwerk

Als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via je thuisnetwerk ook bij andere apparaten. Zo kunnen ze bij je computer en dan bijvoorbeeld informatie stelen.

Onderdeel worden van een botnet

Jouw apparaat kan onbedoeld onderdeel worden van een botnetwerk. Hackers gebruiken het op die manier voor grootschalige cybercriminaliteit. DDOS aanvallen om grote sites mee plat te leggen, bijvoorbeeld.Verouderde software

De software op je apparaat veroudert als je geen updates doet. Cybercriminelen weten dit ook. Dus zoeken zij naar kwetsbaarheden in verouderde software, om via die weg binnen te komen.

Kwetsbaar netwerk

Als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via je thuisnetwerk ook bij andere apparaten. Zo kunnen ze bij je computer en dan bijvoorbeeld informatie stelen.

Onderdeel worden van een botnet

Jouw apparaat kan onbedoeld onderdeel worden van een botnetwerk. Hackers gebruiken het op die manier voor grootschalige cybercriminaliteit. DDOS aanvallen om grote sites mee plat te leggen, bijvoorbeeld.Updates gedaan? Check ook dit:

  • Is het ècht nodig om je apparaat op het internet aan te sluiten? Als je niet alle slimme functies gebruikt, kan het misschien wel zonder.
  • Verander het standaard wachtwoord van je apparaat in een nieuw, sterk wachtwoord.
  • Schakel, als dat kan, automatische updates in.
  • Kan dat niet, help jezelf eraan te herinneren om regelmatig te updaten met een periodieke herinnering in je smartphone.

Disclaimer

In de uitingen van de campagne “Doe je updates” van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een (hobby)hacker te zien. Deze hacker is zelf een acteur, maar hij staat symbool voor een (ethische) hacker die kennis deelt over kwetsbaarheden in producten of diensten met organisaties en fabrikanten. Dit gebeurt naar aanleiding van de leidraad Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD) welke als doel heeft om bij te dragen aan de veiligheid van ICT-systemen. De vinder kan door Coordinated Vulnerability Disclosure de eigenaren van die producten of diensten op de hoogte stellen of de fabrikant informeren. Eigenaren en fabrikanten kunnen dan maatregelen nemen voordat de kwetsbaarheden actief misbruikt zullen worden door derden.

 Campagnetoolkit

Er zijn diverse materialen te downloaden die u kunt gebruiken om bekendheid te geven aan de campagne. Materialen zijn te downloaden via de toolkitpagina campagnes. Heeft u een vraag over het campagnemateriaal, neem dan contact op met campagnemanagement@minaz.nl.

De campagne ‘Doe je updates’ is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ontwikkeld in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de hieronder genoemde convenantpartners. Samen willen wij Nederlanders bewust maken van de digitale gevaren van Slimme apparaten en het belang van updates doen, benadrukken.

Een initiatief van: