Doe je updates

Even je updates checken, voordat ze je hacken

Onze levens zijn steeds meer verbonden met het internet. Door je smart TV, een slimme thermostaat, of draadloze printer. Fijn, want zo maken ze jouw dagelijks leven makkelijker. Maar ook kwetsbaarder. Via deze verbonden apparaten kunnen criminelen digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, je privégegevens stelen, of je apparaat overnemen. Hoe voorkom je dit? Simpel. Software updates zorgen ervoor dat je apparaten veilig blijven. Vergeet daarbij niet je router (ook wel modem). Je router werkt als de voordeur naar het internet. Belangrijk dus dat je je router goed beveiligt.
Hoe update ik mijn router?

Wat maakt een apparaat slim?

Eigenlijk is elk apparaat dat verbonden is met het internet een slim apparaat. En dat zijn er misschien meer dan je denkt. Van televisies en stofzuigers, tot vaatwassers en de thermostaat. Maar ook babyfoons, speakers, of een slimme deurbel. Vergeet ook je router niet. Want dat is de toegangspoort tot het internet in je huis. Lees hier meer over routers en hoe je ze kunt updaten.

Hoe update ik mijn slimme apparaat?

  • Zoek online naar de juiste software update. Type het merk, model of typenummer en ‘update’ in de zoekbalk. Het typenummer vind je in veel gevallen op de doos, de onderkant van het apparaat, of het batterijklepje.
  • Volg de instructies van de fabrikant. Schakel, als dat kan, automatische updates in.
  • Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant.

De risico's van slimme apparaten

Doejeupdates-risico

Verouderde software

De software op je apparaat veroudert als je geen updates doet. Cybercriminelen weten dit ook. Dus zoeken zij naar kwetsbaarheden in verouderde software, om via die weg binnen te komen.

Doejeupdates-risico

Kwetsbaar netwerk

Als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via je thuisnetwerk ook bij andere apparaten. Zo kunnen ze bij je computer en dan bijvoorbeeld informatie stelen.

Doejeupdates-risico

Onderdeel worden van een botnet

Jouw apparaat kan onbedoeld onderdeel worden van een . Hackers gebruiken het op die manier voor grootschalige cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld voor een aanval om grote sites mee plat te leggen.

Updates gedaan? Check ook dit:

  • Is het ècht nodig om je apparaat op het internet aan te sluiten? Als je niet alle slimme functies gebruikt, kan het misschien wel zonder.
  • Verander het standaard wachtwoord van je apparaat in een nieuw, sterk wachtwoord.
  • Schakel, als dat kan, automatische updates in.
  • Kan dat niet, help jezelf eraan te herinneren om regelmatig te updaten met een periodieke herinnering in je smartphone.

De campagne Doe je updates is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de bewustwording van burgers met betrekking tot het doen van updates van slimme apparaten te vergroten.Een initiatief van:

In samenwerking met: