Wat is een geldezel / pinpasfraude?

Een geldezel is iemand die via zijn eigen rekening geld witwast voor een crimineel. Deze vorm van fraude wordt ook wel pinpasfraude genoemd.
Lees meer
Steeds meer mensen worden geronseld door criminelen om via hun rekening geld wit te wassen. Criminelen werven meestal jongeren (scholieren en studenten) door een stevige beloning te beloven en geven aan dat het makkelijk geld verdienen is. De geldezel of money mule hoeft ‘alleen maar’ zijn bankrekening uit te lenen. Dit wordt ook wel pinpasfraude genoemd.

Hoe werkt een geldezel?

Pinpas uitlenen

De crimineel stort gestolen geld (vaak verkregen via phishing of hulpvraagfraude) voor een korte periode op de rekening van de geldezel. Vervolgens pint de crimineel het geld van je rekening met de uitgeleende pinpas. Een percentage van het gestorte geld mag de geldezel houden.

Geld overmaken
De crimineel stort gestolen geld (vaak verkregen via phishing of hulpvraagfraude) voor een korte periode op de rekening van de geldezel. Vervolgens moet de geldezel het geld overmaken naar een (buitenlandse) rekening. Een percentage van het gestorte geld mag de geldezel houden.

Veiligbankieren.nl legt in 1 minuut uit wat een geldezel of money mule is: Wat is een geldezel?

Word geen geldezel!

Door een geldezel in te zeten is de identiteit van de crimineel moeilijk te achterhalen. Maar de geldezel is wel goed te achterhalen. De pakkans is echt heel hoog. Geldezels draaien op voor de geleden schade en worden strafrechtelijk vervolgd. Als geldezel loop je daardoor een flinke schuld op en kan je een strafblad krijgen. Ook mag je acht jaar lang geen gebruik maken van de diensten van de bank, dus geen lening afsluiten of zelfs een bankrekening openen.

Let op als:

  • Iemand je betaalpas (en pincode) wil lenen;
  • Iemand (via e-mail of sociale media) je een goed betaalde baan aanbiedt voor een paar uurtjes werk;
  • Een liefdadigheidsinstelling, een goede vriend of een internetliefde je vraagt een bedrag door te boeken dat je binnenkort ontvangt;
  • Een koper aan wie je iets hebt verkocht via een veilingsite, maakt twee keer het aankoopbedrag over. Vervolgens vraagt hij of zij of je het teveel betaalde geld op een andere rekening dan waar mee betaald is, over te maken.

Wat kan ik doen als ik (per ongeluk) geldezel ben geworden?