Onderwerpen
Als een cybercrimineel jouw persoonlijke gegevens in handen krijgt, kan hij er identiteitsfraude mee plegen. Bijvoorbeeld met jouw identiteitsgegevens online winkelen, een telefoonabonnement voor hemzelf afsluiten en geld lenen dat hij binnenkrijgt, terwijl jij de rekening krijgt.
Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Onder jouw naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd, betalingen gedaan of bankrekeningen geopend. De fraudeur maakt zich schuldig aan oplichting en diefstal, en is strafbaar.
Hoe voorkom je identiteitsfraude?
Er zijn een aantal manieren waarop je zoveel mogelijk kan voorkomen dat cybercriminelen aan jouw gegevens komen.
- Volg de tips op over een goede basisbeveiliging. Hierin staan tips over veilig inloggen, veilige wachtwoorden, virusscanners en meer.
- Reageer nooit op phishing e-mails en klik nooit zomaar op een link. Lees hier hoe je een nep-email herkent.
- Let op als er om een kopie van je identiteitsbewijs wordt gevraagd. Dit komt bijvoorbeeld wel eens voor als je een auto huurt of incheckt bij een hotel. Geef dit niet zomaar, maar maak gebruik van de KopieID app. Deze app maakt een veilig kopie en maakt belangrijke gegevens zoals je bsn-nummer onleesbaar. Zo deel je alleen strikt noodzakelijk informatie en dit maakt de kans op identiteitsfraude kleiner.
- Let op met wat je deelt op sociale media en op (verkoop)websites als Marktplaats.
- Ga niet zomaar in op telefoontjes waarin je gevraagd wordt om persoonlijke informatie. Zelfs niet als degene aan de andere kant van de lijn beweert van de bank, de politie, de gemeente of een andere officiële instelling te zijn. Dit wordt ook wel helpdeskfraude genoemd.
- Let goed op je bankpasjes, identeitsbewijs en creditcards. Blokkeer deze als je deze bent verloren of als ze zijn gestolen en meldt het bij de bank en politie.
- Als je gaat verhuizen, breng dan direct je bank, gemeente, creditcardmaatschappij en andere officiële instellingen hiervan op de hoogte.
- Laat je post doorsturen via de PostNL Verhuisservice. Zo verminder je het risico dat je gegevens in de verkeerde handen kunnen vallen.
- Verwijder oude persoonlijke gegevens van je computer, zoals loonstroken. Als je je smartphone, tablet of laptop wil verkopen, zorg dan dat er geen gegevens meer op staan. Lees hier onze tips.
Op deze pagina van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vind je meer informatie over de gevaren van identiteitsfraude en wat je kunt doen om de kans te verkleinen dat je slachtoffer wordt.
Meer over Cybercrime
Er is geld van mijn rekening gestolen. Wat moet ik doen?
F-Game
Wat is een virus en hoe bescherm ik mijn apparaten hiertegen?
Hoe beveilig ik mijn webcam?
Hoe en waar kan ik een nepmail of neptelefoontje melden?
Hoe gevaarlijk zijn grootschalige cyberaanvallen van andere landen voor mij?
Hoe herken ik een nepmail, rare sms of neptelefoontje?
Hoe herken ik een online oplichter op een dating app?
Hoe herken ik een vals bericht op mijn telefoon?
Hoe herken ik een virus op mijn computer?
Waar kan ik aangifte van doen of een melding van maken bij een cybercrime?
Hoe kan ik iets goeds doen met mijn hacktalent?