Zijn er lespakketten over veilig internetten?

Voor leerkrachten in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs is er veel materiaal beschikbaar om te gebruiken in lessen over mediawijsheid.
Lees meer
Het is heel belangrijk om kinderen te leren over de mogelijkheden en ook de risico's van surfen op internet en het gebruik van sociale media. Er zijn verschillende websites en lespakketten beschikbaar over online veiligheid.

Leermiddelen over veilig internetten

  • Lespakket Online Masters
    Dit lesprogramma is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl en Mediawijzer.net. Online Masters heeft materiaal voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs.
    Dit lespakket behandelt vier thema’s: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online. In het online lesprogramma nemen verschillende masters uit het vak de leerlingen mee in hun wereld via video's. De leerlingen gaan daarna zelf aan de slag om zo hun talent te ontdekken, te ontwikkelen en te versterken. Ook leren ze meer over hoe ze zich veilig en bewust in de digitale wereld kunnen begeven. Na het doorlopen van het programma krijgen de leerlingen een certificaat waarop staat met welke vaardigheden zij hebben kennisgemaakt.

Lesmateriaal voor het basisonderwijs

  • Met een goede voorbereiding kunnen jongeren slimmere beslissingen nemen en meer uit het internet halen. De InternetHelden leert hun de basisprincipes van digitaal burgerschap en online veiligheid. Zo kunnen ze de online wereld vol vertrouwen ontdekken. Voor voortgezet speciaal basisonderwijs (VSO) is De InternetHelden Basis ontwikkeld. Deze lessen zijn ook geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool.

  • Voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is er het programma 'De Baas op Internet'. Dit programma is bedacht en ontwikkeld door Waag SocietyBits of Freedom en Netwerk Democratie. Met 'De Baas Op Internet' bieden zij passend onderwijs lesmateriaal aan om bewustwording over het internet te vergroten. In zes compacte modules (ook wel challenges genoemd) gaan leerkrachten en leerlingen op een speelse wijze aan de slag met onderwerpen als privacy, encryptie, big data en internetstructuren.

Leermiddelen in het speciaal onderwijs

  • Bekijk de informatie over internet in het speciaal onderwijs aan kinderen van 10 jaar en ouder (pdf). Voor voortgezet speciaal basisonderwijs (VSO) is De InternetHelden Basis ontwikkeld. Deze lessen zijn ook geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Speciaal voor docenten

  • FutureNL: verzamelplaats van lessen over media en mediawijsheid.
  • De website Kennisnet wijst je als docent de weg naar veel leermiddelen en lespakketten, ook over veilig internetten en het gebruik van sociale media.

Zijn er lespakketten over grooming en sexting?

Zijn er lespakketten over hacken?

Is er informatie voor ouders en opvoeders over mediaopvoeding?