Safer Internet Day 2021

Samen voor een beter internet

Op dinsdag 9 februari 2021 vieren we de 18e editie van Safer Internet Day met acties die over de hele wereld plaatsvinden. Met het thema “Together for a better internet” roepen we op deze dag alle belanghebbenden op om samen te werken om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, en vooral voor kinderen en jongeren.
Kijk ook op de website Safer Internet Centre Nederland*

Safer Internet Day vieren we met de hele wereld

De Safer Internet Day-campagne vindt plaats over de hele wereld. Op de website van Safer Internet Day* vind je meer informatie over de geplande acties van European Safer Internet Centres, wereldwijde Safer Internet Day-comités en een reeks supporters van de organisatie en de industrie. Op 9 februari komt het Nederlandse Safer Internet Centre naar buiten met onderzoeksresultaten over de invloed die de pandemie heeft gehad op de online wereld van kinderen en jongeren. 

Onderzoek Safer Internet Day 2021

Ieder jaar doet het Safer Internet Centre een onderzoek in het verlengde van het thema van Safer Internet Day. Centrale vraag dit jaar was: 

Is het online (seksueel) misbruik onder jongeren tijdens de lockdown en gedurende de huidige COVID-pandemie toegenomen, en welke gevolgen heeft dit op het gedrag van jongeren?

Belangrijkste conclusie was dat jongeren sinds corona niet vaker te maken hebben met negatieve ervaringen op het internet, zoals online seksueel misbruik en cyberpesten. Veel jongeren ervaren de sfeer op social media ook als positiever. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.164 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 25 jaar.

Hier vind je het verslag en de resultaten van het Safer Internet Day 2021 onderzoek.*

Ouderavond

In het kader van Safer internet Day organiseerden ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Safer Internet Centre in samenwerking met Bureau Jeugd en Media (BJM) op dinsdag 9 februari een online ouderavond over het (online) welzijn van jongeren in tijden van corona. Want hoe stel je grenzen aan het gamen, aan sociale media? Wat leer je ze over online grenzen qua liefde en seks? Hoe motiveer je ze om toch te leren? 

Freek Zwanenberg (BJM) ging live in gesprek met twee experts over wat ouders kunnen doen om hun tieners beter te begeleiden in deze lastige tijden. Nienke Luijckx, zelf jongere en voorzitter van het LAKS, schetste een beeld van hoe Nederlandse jongeren zich op dit moment voelen. Jacqueline Kleijer (BJM) ging in op de uitdagingen van mediaopvoeding en besteedde extra aandacht aan het thema ‘liefde en seksualiteit online’. Ook was er tijdens de ouderavond veel aandacht voor de vragen die ouders konden stellen via de chat.

In de hand-out van de ouderavond Safer Internet Day 2021 staan de belangrijkste bevindingen van de ouderavond.

Wie bedank jij voor internethulp?

Na de uitdagingen van het afgelopen jaar willen we ook stil staan bij de mensen die dit jaar iets voor jou betekend hebben voor je online leven. Veiliginternetten.nl en Safer Internet Centre lanceren in samenwerking met Google en Bureau Jeugd en Media op deze dag een campagne waarin je iemand kunt bedanken van wie jij nieuwe online vaardigheden hebt geleerd. Dingen waardoor je de pandemie een stuk vrolijker en veiliger bent doorgekomen.
Via onze social media-kanalen kan je kaarten posten op iemands tijdlijn of een vriend taggen onder de kaart. 

De InternetHelden*, een programma van SIC, Bureau Jeugd & Media en Google, stelde deze kaarten ook in print beschikbaar in de maand februari.

In de toolkit onderaan deze pagina vind je de afbeeldingen van de kaarten om te downloaden en naar iemand te mailen, appen of om ze te posten.

Meedoen aan de campagne?

Lees op de pagina van Safer Internet Day* verder om meer te weten te komen over praktische manieren waarop je kan deelnemen aan de campagne op internationaal niveau. Of je nu jongere bent, een ouder of verzorger, een leraar of een opvoeder, een beleidsmaker, of dat je een organisatie of branche vertegenwoordigt, iedereen kan een rol spelen bij het creëren en onderhouden van een betere online wereld.

Op social media kan je de campagne terugvinden via: #SaferInternetDay en #SaferInternetDay2021 of #SID2021.

Safer Internet Centre Nederland

Het Safer Internet Centre Nederland is onderdeel van het Europese Better Internet For Kids programma en probeert samen met overheid, bedrijven en maatschappelijke instellingen materialen en activiteiten te ontwikkelen die jongeren en hun sociale omgeving, waaronder ouders, docenten en hulpverleners, handvatten te geven om zich te ontwikkelen tot digitaal vaardige burgers.

Campagnetoolkit

Safer Internet Day Nederland wordt georganiseerd door:

Het Safer Internet Centre wordt gevormd door: