Je deelt meer dan je weet

Wat doe jij voor je online privacy?

Zoeken. Klikken. Kijken. Delen. Kopen. Alles wat je doet op internet kan worden gevolgd. Flink wat partijen bouwen met deze informatie een profiel van jou op: wie je bent, waar je bent, wat je doet, met wie, wat je zoekt, wat je interesses zijn, wat je koopt, enzovoort.

Is zo'n online profiel van mij een probleem?

Bedrijven analyseren jouw profiel, doen aannames over wat je dan mogelijk nog meer interessant zou kunnen vinden, voegen er nieuwe informatie aan toe die zij kopen van andere partijen, en verkopen je profiel ook weer door. Waarom? Om geld te verdienen en om jou gepersonaliseerde aanbiedingen te doen.

Handig? Soms.
Irritant? Vaak. 
Erg? Het is maar hoe je het bekijkt.

Je merkt er eigenlijk vrij weinig van. Je krijgt bijvoorbeeld advertenties in beeld die passen bij je interesses, maar die kun je ook gewoon negeren. Sterker nog, er zitten soms best leuke aanbiedingen bij! En het kost je in ieder geval (nog) geen geld: je verzekeringsmaatschappij bepaalt de hoogte van je polis niet op basis van je internetgedrag. Maar waarom zou je al die informatie willen delen met partijen die geld verdienen met jouw profiel? En het kan ook zomaar voorkomen dat je in een situatie komt waar je ongewenste informatie krijgt of je gegevens liever zou willen wissen of aanpassen. Gelukkig kun je hier iets aan doen en zijn bedrijven ook verplicht je controle te bieden!

Waarom deze campagne?

Veiliginternetten.nl is deze campagne gestart om internetgebruikers bewust te maken dat zij online informatie over zichzelf delen met allerlei onbekende partijen die daarmee profielen van hen opbouwen om daar geld mee te verdienen. We geven een aantal praktisch toepasbare tips waarmee je kan voorkomen dat je online gevolgd wordt. Veiliginternetten.nl is niet voor of tegen het online volgen en is bewust van de voordelen voor internetgebruikers van het volgen. Veel websites zijn immers gratis toegankelijk doordat internetgebruikers met hun aandacht en data 'betalen'. Maar iedereen die online is, moet weten dat online profielen worden opgebouwd en dat je een keuze hebt om dit wel of niet te laten gebeuren. Bedrijven en organisaties zijn verplicht je die keuze te bieden en Veiliginternetten.nl helpt je graag deze te vinden!