5 simpele stappen

Bescherm je snel tegen internetcriminelen die op je persoonsgegevens uit zijn:

1. Voer updates altijd gelijk uit
Updates bevatten vaak ook beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Installeer daarom altijd direct alle software- en app-updates op je computer, tablet en mobiele telefoon.

2. Leer foute links herkennen
Een nepmail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om jouw gegevens te ontfutselen. Als je een nepmail kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snij je internetcriminelen flink de pas af.

3. Gebruik verschillende wachtwoorden
Gebruik verschillende wachtwoorden voor meerdere accounts en verander ze minimaal ieder jaar. Zorg ook voor sterke wachtwoorden. Die zijn moeilijk te raden en te kraken.

4. Gebruik altijd een virusscanner
Een virusscanner is een onderdeel van de bescherming van je computer. Bij de keuze voor een virusscanner is een goede afweging tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit belangrijk.

Ook voor tablets en smartphones zijn er bij appstores diverse gratis en betaalde virusscanners verkrijgbaar. Een virusscanner checkt elke app die je installeert en geeft je een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Wel geldt bij het gebruik van een virusscanner nog steeds dat je zelf moet blijven opletten bij het downloaden van apps.

5. Maak regelmatig een back-up
Voorkom dat je foto's, werkstukken en alle andere bestanden op je computer kwijt bent omdat je computer bijvoorbeeld besmet raakt met een virus. En vergeet ook de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.

Over de campagne
De campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’ is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en haar campagepartners onder de koepelcampagne Maak het ze niet te makkelijk*. De campagne sluit aan bij de Europese maand van de cyberveiligheid. 

* Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Bekijk het filmpje van de campagne: