SluitenZoeken sluiten

1 op de 5 medewerkers valt voor phishingmail

30-06-2022

Ruim een kwart van alle MKB-medewerkers ontving in 2022 een phishingmail

29 jun 2022

De afgelopen jaren is er een sterke toename van cybercriminaliteit. Phishing is één van de meest voorkomende vormen van cybercrime. Eenmaal geklikt op een phishinglink ontstaat vaak een reeks van andere cyberaanvallen. Het MKB vormt een kwetsbare groep en is vaak slachtoffer van cybercriminaliteit. Ruim een kwart van de MKBb-medewerkers heeft in het afgelopen jaar op het werk een phishingmail ontvangen.

MKB-bedrijven hebben nog niet altijd besef van de urgentie en de juiste kennis en vaardigheden in huis om weerbaar te zijn tegen cybercriminaliteit. Ook zijn MKB-bedrijven vaak onderdeel van grotere toeleveringsketens, waardoor één kwetsbaar bedrijf gevolgen kan hebben voor een hele keten van bedrijven.

MKB Phishingtest

Op verzoek van het Digital Trust Center (DTC) en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC NH) is de MKB Phishingtest* opgezet.

In totaal namen er 33.016 medewerkers werkzaam bij 667 bedrijven deel aan het experiment. Van mei tot en met oktober 2021 ontvingen zij ieder twee verschillende (imitatie) phishingmails. De (imitatie) phishingmail bevatte kenmerken van een ‘echte’ phishingmail, waarbij de medewerker werd gestimuleerd om op de link in de mail te klikken.

Zodra de medewerkers op de link in de phishingmail klikten, belandden zij op een pagina met informatie over waar ze de phishingmail aan hadden kunnen herkennen. Het klikken op de link in dit onderzoek had uiteraard geen gevolgen.

Kijk hier* voor het nieuwsbericht van het Digital Trust Center en de MKB Phishingtest