SluitenZoeken sluiten

Apps verzamelen informatie uit geluiden uit je omgeving zonder dat je het merkt

13-02-2024

Heb je wel eens een advertentie op een van je apparaten voorbij zien komen van iets waar je onlangs over sprak of wat je op tv zag? Terwijl je hier niet naar had gezocht? Bijna een derde van de Nederlanders overkwam dit, zo blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN.

Dit komt door ‘ultrasonic cross-device tracking’. Dit is een methode waarbij apps op je smartphone continu informatie over je verzamelen. Dat doen deze apps door te luisteren naar onhoorbare, ultrasone geluiden uit je omgeving. En dat allemaal zonder dat je het weet. Later delen ze deze gegevens met andere apparaten. Ultrasone audiobakens kunnen in veel dingen worden ingebouwd: tv-programma's, online video's of websites, of apps op onze telefoons.

Voorbeeld

Stel je voor dat je tv kijkt en je een reclame over chocolade ziet. Je pakt je telefoon en dezelfde chocoladereclame verschijnt op je scherm. Door ultrageluid te gebruiken, kunnen audiobakens detecteren wanneer je telefoon in de buurt is. En apps op je telefoon kunnen luisteren naar audiobakens in de buurt om te volgen wat je doet.

Privacy en veiligheid

Voor bedrijven is het handig om het gedrag van mensen te volgen op verschillende apparaten. Zo kunnen ze meer verkopen. Maar veel privacy-experts vinden cross-device tracking gevaarlijk vanwege het gebrek aan transparantie, veiligheid en bescherming van gevoelige persoonsgegevens.

Hoe kun je cross-device tracking verminderen?

  • Verander je app-machtigingen

De apps op je smartphone kunnen bepaalde machtigingen hebben die niet nodig zijn. Vraag je bij alle apps die toegang vragen af of het echt nodig is dat ze die toegang krijgen. Waarom zou een foto editing-app bijvoorbeeld toegang tot je microfoon nodig hebben? Als apps op je telefoon zulke machtigingen hebben, kun je deze machtigingen intrekken.

Lees hoe je instelt tot welke gegevens op je smartphone je app toegang heeft.

  • Gebruik een op privacy-gerichte browser

Als je wil voorkomen dat je wordt gevolgd, kun je het beste een op privacy-gerichte browser zoals Tor* of DuckDuckGo* gebruiken. Deze zijn privacy-veiliger dan de incognitomodus in Google Chrome. Deze browsers slaan je persoonlijke gegevens niet op om ze met bedrijven te delen.

  • Gebruik een VPN

Een van de beste manieren om jezelf tegen tracking te beschermen is het gebruik van een VPN. Een VPN is een instrument dat alle informatie over je online activiteiten versleutelt. Het houdt ook IP-tracking tegen, omdat het je IP-adres maskeert.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.