SluitenZoeken sluiten

Clubhouse. Ben jij al uitgenodigd?

04-03-2021

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een app die volledig is gericht op audio. Je kunt gesprekken met anderen voeren of meeluisteren met gesprekken van anderen. De gesprekken zijn allemaal live en niet terug te luisteren. 

Hoe werkt het?

Om toegang te krijgen tot de app moet je worden uitgenodigd door iemand die al een account heeft bij Clubhouse. Tot nu toe is de app alleen toegankelijk voor iPhone-gebruikers. Als je eenmaal een account hebt, kun je mensen gaan volgen die je interessant vindt. Vervolgens verschijnen er ‘rooms’ waar je aan kunt deelnemen. Hier voeren een aantal mensen een gesprek over diverse onderwerpen en anderen luisteren mee. Binnen de rooms kun je in eerste instantie niet spreken, tenzij jij de room zelf hebt gecreëerd of als de spreker jou de beurt geeft nadat je virtueel je hand op hebt gestoken. Op deze manier wordt voorkomen dat er te veel mensen door elkaar spreken.

Veiligheid en privacy

Volgens Clubhouse worden de gesprekken in de app niet opgenomen of opgeslagen en zijn ze end-to-end versleuteld. Dit houdt in dat niemand toegang heeft tot het gesprek, behalve de deelnemers in de ‘room’.

Privacy-experts vermoeden echter dat Clubhouse toch toegang heeft tot de audiogesprekken die plaatsvinden op de app. Volgens de Stanford Internet Observatory, een multidisciplinair onderzoeksprogramma op het gebied van misbruik in de wereld van informatietechnologie, moeten gebruikers van de app ervan uitgaan dat alle gesprekken worden opgenomen.

Daarnaast is het goed om te weten dat als je iemand uitnodigt om ook deel te nemen aan Clubhouse, de app toegang krijgt tot alle contactpersonen in je telefoon en deze informatie opslaat.