SluitenZoeken sluiten

Criminelen vorig jaar 147 keer succesvol met ransomware

22-02-2024

Nederlandse bedrijven zijn vorig jaar 147 keer succesvol aangevallen met . Van de getroffen bedrijven betaalde 18 procent losgeld, zodat ze weer bij hun systemen konden. Dat meldden de politie, beveiligingsbedrijven en het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland.

Hoewel een op de vijf bedrijven losgeld heeft betaald, is dit percentage een stuk lager dan een paar jaar geleden. Veel grote bedrijven hebben nu een goed herstelplan als ze worden getroffen door ransomware.

Ransomware-groepering opgerold

Ook werd deze week bekend dat hackersgroep Lockbit grotendeels werd opgerold. Twee Lockbit-gebruikers zijn gearresteerd. Europol meldt dat een grote hoeveelheid data is verzameld. Hiermee willen de politiediensten uiteindelijk de leiders van de hackersgroep opsporen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een computervirus dat probeert je te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware blokkeert de documenten op je computer, waardoor je er niet meer bij kunt. Het virus meldt dat je moet betalen om van de blokkade af te komen. Lees meer over ransomware.

Hoe kan ik ransomware verwijderen?

Weten wat je kunt doen als er ransomware op je computer staat? Lees dan: Hoe kan ik ransomware verwijderen?