SluitenZoeken sluiten

Cyberbeeld juli 2023

16-08-2023

Welke vorm van cybercrime kwam afgelopen maand veel voor? Waar moet je de komende maand extra voor oppassen? In ons cyberbeeld geven we inzicht in de laatste ontwikkelingen.

Oplichting met behulp van AI-technologie

Cybersecurity-experts uiten zorgen over de snelle ontwikkeling van AI en de nieuwe vormen van cybercrime die hierdoor opduiken.

Door de opkomst van AI-chatbots als ChatGPT, Microsoft Bing en Google’s Bard denken experts dat we de komende jaren heel veel phishingmails gaan zien. Europol en cyberspecialisten zien op basis van data dat ChatGPT door criminelen wordt ingezet voor het schrijven van phishingmails. Deze teksten zijn nauwelijks van nep te onderscheiden. De vrees is dat vooral bepaalde groepen in de samenleving onvoldoende beschermd zijn tegen zulke phishing mails. Met name ouderen zonder digitale kennis en kleine ondernemers. Lees verder.

Ook de politie heeft grote zorgen over de opmars van oplichters die AI-technologie gebruiken. Met name voor voice cloning, waarbij de stem van een bekende wordt gekopieerd. Criminelen zetten deze kopie in om mensen op te lichten en geld afhandig te maken. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben is een kort fragment van iemands stem, een paar seconden is genoeg. Zo’n fragment vinden ze op social media of nemen ze op tijdens een telefoongesprek. Iedereen kan hier helaas de dupe van worden: een bekende Nederlander, de directeur van een groot bedrijf, maar ook (groot)ouders. Lees meer over deepfakes.

Toename DDoS-aanvallen door oorlog Oekraïne

Sinds de oorlog in Oekraïne ziet het Nationaal Cybersecurity Centrum een opleving in hacktivistische groeperingen die DDoS-aanvallen uitvoeren. Een aantal Nederlandse organisaties werden in juli door zo’n aanval getroffen. Het ging om de websites van Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven. Beide organisaties waren tijdelijk slecht bereikbaar. De impact van de DDoS-aanvallen was gelukkig beperkt, de organisaties lieten weten dat deze geen gevolgen hadden voor de dagelijkse werkzaamheden. De Russische hackersgroep NoName057 heeft de aanvallen opgeëist, en stelde dat de actie een vergelding was voor Nederlandse steun aan Oekraïne. Lees verder.

Cijfers Fraudehelpdesk

Onderstaand de meest voorkomende fraudevormen in de maand juli 2023 (gemeld bij de Fraudehelpdesk):

  • Identiteitsfraude 667
  • Aan- en verkoopfraude 414
  • Cybercrime 339
  • Voorschotfraude 260
  • Misbruik bedrijfsgegevens 202
  • Beleggingsfraude 57

De Fraudehelpdesk meldt hierbij dat in juli het schadebedrag van cybercrime bijna verdubbeld is ten opzichte van de maand juni (van ruim €120.000,- in juni naar ruim €235.000,- in juli). Daarbij is vooral schade gemeld door hacking: via Facebook privé-accounts werd toegang verkregen tot zakelijke Facebookaccounts en daarmee tot een PayPalaccount of bankrekening.

Daarnaast is een groot schadebedrag van bijna €980.000 gemeld in de categorie CEO-fraude. Hierbij wordt een betaalopdracht door de zogenaamde CEO verstuurd naar de CFO via een phishinglink in een WhatsAppbericht. Het is niet bekend of het WhatsApp-account van de CEO gehackt was.

Als een cybercrimineel jouw persoonlijke gegevens in handen krijgt, kan hij allerlei soorten fraude plegen. Zorg ervoor dat je identiteitsgegevens veilig zijn. Klik verder voor de belangrijkste tips: https://veiliginternetten.nl/thema/basisbeveiliging/hoe-voorkom-je-identiteitsfraude/