SluitenZoeken sluiten

Cybercrimeverdachten zijn steeds jonger

13-06-2024

De helft van de cybercrimeverdachten die voor de rechter moet verschijnen is 25 jaar of jonger. En vorig jaar werden 2,3 miljoen Nederlanders getroffen door een vorm van online criminaliteit. Dat melden het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in de eerste editie van het tweejaarlijkse Cybercrimebeeld Nederland*.

Stap naar cybercrime is makkelijker

Het OM en de politie zien dat de stap naar cybercrime eenvoudiger is geworden. Een cybercrimineel hoeft niet meer technisch onderlegd te zijn, maar kan zijn diensten, producten en handleidingen gemakkelijk online kopen. ‘Via Telegram, fora en het dark web kun je kant-en-klare software en sites kopen om mensen op te lichten inclusief contactgegevens en belscripts. Voor een paar honderd euro stap je in en kun je met slechts enkele slachtoffers per week veel geld verdienen’, zegt Stan Duijf, Hoofd Operatiën, Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies en portefeuillehouder cybercrime bij de politie. ‘Verder zien we dat cybercriminelen gestolen data kopiëren, waarna ze gelijk overgaan tot afpersing in plaats van het eerst te versleutelen. Die data worden vervolgens verrijkt met bijvoorbeeld andere datasets en doorverkocht.’

Cybercrimeverdachten zijn steeds jonger

Een zorgelijke ontwikkeling is ook dat de helft van de cybercrimeverdachten die voor de rechter moet verschijnen 25 jaar of jonger is. Een criminele loopbaan kan beginnen bij het spelen van online games. Jongeren zoeken daarin grenzen op zoals je tegenstander uitschakelen met een DDoS-aanval. Op hackfora lezen ze mee. Leren over andere ‘trucjes’. Zo rollen ze ‘spelenderwijs’ de wereld van cybercrime in.

Wapens bij cybercriminelen

Daarnaast constateren de politie en het OM dat cybercrime zich niet beperkt tot het internet. Er vindt steeds meer vermenging plaats met traditionele misdaad. Cyber-officieren van justitie zien in hun onderzoeken dat verdachten zich niet uitsluitend met cybercrimedelicten bezighouden. Zo worden geregeld wapens, munitie en explosieven aangetroffen bij - soms zelfs minderjarige- verdachten. Andersom geldt ook dat de politie via geweldsdelicten of illegaal wapenbezit uitkomt bij verdachten van ernstige cyberdelicten.

Impact op slachtoffers

De impact van cybercrime op slachtoffers wordt onderschat. Het laat diepe sporen achter. Uit het onderzoek blijkt dat particuliere slachtoffers van cybercrime meer emotionele dan financiële schade ondervinden. Daarnaast krijgen zij vaak te maken met ‘victim blaming’ waardoor ze dubbel slachtoffer zijn.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.