SluitenZoeken sluiten

Datalek bij juweliersketen Brandfield

20-02-2024

Door een datalek bij juweliersketen Brandfield waren de persoonsgegevens van 60.000 klanten voor iedereen te zien. Dat blijkt uit onderzoek van BNR*.

Een van meer dan 100.000 bestellingen tussen 2018 en 2020 stonden op een server die publiek toegankelijk was. Het bedrijf heeft het lek gedicht en gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat is een datalek?

Bij een datalek worden persoonlijke gegevens met anderen gedeeld terwijl dat niet de bedoeling is. Dat kan gebeuren door slechte beveiliging of menselijke fouten, maar ook door een hack (online inbraak). Bedrijven worden hier steeds vaker door getroffen, waarbij persoonsgegevens van klanten in verkeerde handen vallen. Denk aan namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Voor cybercriminelen zijn deze gegevens interessant, omdat zij deze kunnen doorverkopen. De verzamelde gegevens kunnen gebruikt worden voor allerlei aanvallen. Bijvoorbeeld identiteitsdiefstal, phishing en toegang tot persoonlijke en gevoelige accounts.

Check of je gegevens zijn gelekt

Je kunt op de website van Have I Been Pwned controleren of jouw gegevens zijn gelekt. Bekijk de tool*.

Wat kun je doen als jouw gegevens zijn gelekt?

Je kunt er niets aan doen dat jouw data zijn gelekt. En je kunt er ook niet veel tegen doen. Wat wel belangrijk is, is dat je de komende tijd goed oplet.

Verander je wachtwoorden. Zo doe je dat.

  • Krijg je e-mails, berichtjes of telefoontjes waarin iemand je vraagt om persoonlijke gegevens of vraagt om geld over te maken? Denk dan goed na of dit wel klopt.
  • Is er haast bij? Of moet je iets snel doen? Dan gaat het 9 van de 10 keer om phishing. Reageer niet op de e-mail of berichten. Bel als je twijfelt met het bij jouw bekende nummer van degene die om geld of gegevens vraagt.
  • Klik niet zomaar op een link. Eerst checken dan klikken.
  • Maak geen geld over, zonder dat je de vrager persoonlijk hebt gesproken. Niet gebeld, geen geld.
  • Meld de valse e-mail, het neptelefoontje of de hulpvraagfraude bij de Fraudehelpdesk*.

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.