SluitenZoeken sluiten

DichterBijNieuws wil de rol van journalistiek op de samenleving duidelijk maken

23-04-2024

Het nieuws is de hele dag om ons heen. Op sociale media, in WhatsAppgroepen, en natuurlijk gewoon op radio, tv of in een krant. Maar welke bronnen en berichten kun je vertrouwen?

Om antwoord te geven op deze vraag is Netwerk Mediawijsheid de campagne DichterBijNieuws * gestart. Met deze campagne wil Netwerk Mediawijsheid inzicht geven in hoe journalisten werken en welke invloed dit werk heeft op de maatschappij. Daarom wil DichterBijNieuws journalisten en burgers dichter bij elkaar brengen. Zodat journalisten veilig hun werk kunnen doen en jij het nieuws krijgt dat je nodig hebt.

Manipulatie door AI

Want het is steeds lastiger om in te schatten waar informatie vandaan komt en te weten welke bron je wel en niet kunt vertrouwen. Het nieuws komt van alle kanten op ons af en wordt door de komst van AI steeds makkelijker gemanipuleerd.

Activiteiten door het hele land

Om te laten zien hoe journalisten werken, organiseert Netwerk Mediawijsheid verschillende activiteiten door het hele land.

  • Journalisten van landelijke en regionale nieuwstitels gaan met jongeren in gesprek over hoe nieuws wordt gemaakt
  • Er is een Nieuwswijsheid-toolkit ontwikkeld en lesmateriaal gemaakt voor scholen
  • In alle provincies gaan burgers in gesprek met journalisten over thema’s als wantrouwen, persveiligheid en representatie.
  • In samenwerking met diverse redacties is voor journalisten de handleiding ‘Hoe zorg je voor een constructief online klimaat’ uitgebracht.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.