SluitenZoeken sluiten

Doxing wordt binnenkort strafbaar

13-07-2023

Binnenkort wordt het online delen van iemands foto’s, adresgegevens en telefoonnummer met het doel te intimideren of schaden wettelijk strafbaar. Naar verwachting zal de wet op 1 januari 2024 ingaan.

Het ongewenst delen van privé gegevens komt helaas steeds vaker voor. Kwaadwillenden die privéadressen, telefoonnummers, gegevens of foto's van familieleden of kinderen openbaar maken. Met name via chatgroepen op internet en op sociale media. Dit wordt doxing genoemd.

Vaak wordt doxing gebruikt om te intimideren, te chanteren of om wraak te nemen. Informatie over een persoon wordt verzameld uit openbare bronnen, zoals sociale media, zoekmachines en soms ook door te hacken. Iedereen kan hier slachtoffer van worden. Denk aan een ex-partner die wraak wil nemen door gevoelige informatie online te zetten. Maar ook politici, bekende Nederlanders, wetenschappers, politiemensen en journalisten worden steeds vaker slachtoffer. Gegevens die verspreid worden kunnen door criminelen of actievoerders gebruikt worden om betrokkenen bang te maken, thuis op te zoeken en overlast te veroorzaken.

Daders riskeren gevangenisstraf of een forse geldboete

Op dit moment is het ongevraagd delen van persoonlijke gegevens nog niet strafbaar. Met dit nieuwe wetsvoorstel komt daar verandering in. Daders riskeren vanaf volgend jaar een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Als de doxing gericht is op mensen met bepaalde beroepen, zoals politici, wordt de straf verzwaard. Dit omdat zij ook in hun werk belemmerd worden of zich onveilig gaan voelen.

Ben je slachtoffer van doxing?

Lees hier meer over doxing.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.