SluitenZoeken sluiten

Europees akkoord voor cyberveilige producten

14-12-2023

Tv’s, printers, lampen, camera’s en babyfoons die zijn verbonden met het internet moeten vanaf 2027 voldoen aan Europese eisen en standaarden op het gebied van cyberveiligheid. Cyberonveilige apparaten mogen dan niet meer in Europa verkocht worden.

Hierover hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement een voorlopig akkoord bereikt in de Cyber Resilience Act* (CRA). De CRA geldt straks voor alle draadloos verbonden apparaten, en voor alle hard- en software.

‘Ideale toegangsdeur’

“Digitale producten en systemen zijn vaak een ideale toegangsdeur voor internetcriminelen voor diefstal van gegevens, geld of als middel om te hacken”, zegt minister Micky Adriaanse van Economische Zaken en Klimaat. “We willen dat voorkomen. De komst van de CRA is een volgende stap op weg hiernaartoe. Veilige digitale apparaten werken beter, beschermen onze gegevens en zorgen ervoor dat we vertrouwd digitaal zaken kunnen doen.”

Cybersecurity-eisen

Fabrikanten moeten voor gedurende de hele te verwachten gebruiksperiode van het product gratis veiligheidsupdates verstrekken zodra er kwetsbaarheden worden ontdekt. Ook moeten fabrikanten ervoor zorgen dat producten voldoen aan de cybersecurity-eisen, voordat een product op de markt wordt gebracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om eisen dat producten veilig zijn ontworpen en getest zijn op veiligheidslekken. Fabrikanten moeten bovendien incidenten en kwetsbaarheden, die worden misbruikt door kwaadwillenden, binnen 24 uur melden aan de nationale Computer Security Incident Response Teams (CSIRT) van de overheid.

Het voorlopige EU-akkoord moet nog voor instemming worden voorgelegd aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement.

Doe je updates

Weet jij welke slimme apparaten, die zijn verbonden met het internet, je in huis hebt? En update je deze geregeld? Doe de update-check om dit in kaart te brengen.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.