SluitenZoeken sluiten

Geldezels aangehouden in Nederland

15-12-2023

De afgelopen maanden zijn 1013 geldezels aangehouden in Nederland en 25 andere landen. Geldezels verkopen hun pinpas aan criminelen die ze gebruiken voor online fraude. De jongeren worden geronseld via misleidende advertenties op sociale media. De pakkans voor geldezels is groot, omdat zij eenvoudig zijn op te sporen via hun bankrekening. De criminelen zelf blijven uit het zicht van politie en justitie.

Grote gevolgen

Het kan grote gevolgen hebben als je je bankpas verkoopt aan criminelen. Zo kunnen banken de rekening van geldezels blokkeren en hen op een waarschuwingslijst laten zetten. Daardoor kunnen zij geen nieuwe rekening meer afsluiten. Verder kunnen geldezels aansprakelijk worden gesteld voor de schade die slachtoffers hebben geleden. Dat gaat vaak over duizenden euro’s. Ook kunnen geldezels strafrechtelijk worden vervolgd. Dan krijgen ze vaak een strafblad. Ook kan het zijn dat geldezels geen verklaring omtrent gedrag (VOG) krijgen en dat ze door de bank als fraudeur worden aangemerkt.

‘Sta nooit je bankpas af’

‘Sta dus nooit je bankpas af en geef nooit iemand toegang tot jouw rekening', zegt cybercrimespecialist Yoanne Spoormans. ‘Ook niet als zo iemand betrouwbaar lijkt en vriendelijk overkomt. De enige reden dat iemand je rekening nodig heeft, is voor criminele activiteiten. Realiseer je dat het geld in veel gevallen van oudere mensen komt die op een doortrapte manier worden opgelicht. Daar werk je aan mee als je je pas afgeeft.’