SluitenZoeken sluiten

Gossip Girl op TikTok

28-09-2023

Een nieuwe trend die online pesten aanmoedigt

Een nieuwe trend op het socialmediaplatform TikTok baart scholen en ouders zorgen. Het gaat om zogenaamde Gossip Girl-accounts, die anoniem roddels en geruchten verspreiden over leerlingen en docenten van specifieke scholen. De trend is geïnspireerd door de Amerikaanse televisieserie Gossip Girl, waarin een mysterieuze blogger het leven van een groep rijke tieners in New York volgt. De accounts gebruiken vaak de naam van de school of de plaats waar ze actief zijn.

De video’s die op de Gossip Girl-accounts worden geplaatst, zijn bedoeld om roddels te verspreiden over leerlingen en docenten. Dit kan leiden tot ruzies en pesten, maar ook tot doordat in de reacties persoonlijke gegevens als namen, woonplaatsen of social media-accounts worden gedeeld.

Wat kan je zelf doen hiertegen

Wat kan ik doen als leerling?

Denk voor je deelt. Voordat je een filmpje deelt, denk na over de gevolgen ervan. Wees je bewust van de gevolgen die jouw acties kunnen hebben voor jezelf en voor anderen. Als je twijfelt, deel het dan niet. Denk 2x na voor je deelt.

Wat kan ik als ouder doen?

Ga in gesprek met je kinderen. Vraag je kinderen of ze weten van de Gossip Girl-accounts en of ze deze zelf zijn tegengekomen. Luister naar hun ervaringen en leg uit dat deze accounts een vorm van online pesten zijn.

Voor iedereen geldt.

Meld verdachte accounts. Op TikTok is het mogelijk om accounts te rapporteren bij het platform zelf. Je kunt ook contact opnemen met de school of de politie als je denkt dat er sprake is van ernstige gevallen van online pesten.