10-10-2022
VodafoneZiggo introduceert een gratis lesmodule voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs
Deze nieuwe module is erop gericht de digitale vaardigheden van jongeren tussen 12 en 18 jaar in het speciaal onderwijs te verbeteren en maakt onderdeel uit van het bredere lesprogramma Online Masters voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs.
Het belang van lesmateriaal voor het speciaal onderwijs is groot. Uit een rapport van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat jongeren in het speciaal onderwijs vaker dan andere kinderen slachtoffer zijn van cyberpesten, manipulatie en seksueel misbruik via (sociale) media.
WhatsApp
In de nieuwe module leren leerlingen in het speciaal onderwijs hoe WhatsApp werkt, wat je ermee kunt en krijgen ze tips hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het op WhatsApp leuk blijft voor iedereen. Aan de hand van voorbeelden over onder andere online pesten en sexting gaan ze in gesprek met elkaar en de leerkracht. Ze ontdekken bijvoorbeeld wat ze kunnen doen als iemand ze vraagt om seksueel getinte foto’s te sturen en hoe ze hun grenzen kunnen aangeven.
Tekort aan lesmateriaal digitale geletterdheid voor VSO
"Er is een tekort aan lesmateriaal voor digitale geletterdheid op het voortgezet speciaal onderwijs. Daarom zijn wij blij met de ontwikkeling van deze nieuwe module die goed aansluit bij de behoefte van de leerlingen. Met dit lespakket kunnen de kinderen zich nog beter voorbereiden op hun toekomst", aldus Louise Doornenbal, vakdocent, coach en ontwikkelaar digitale geletterdheid bij STIP, een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs in Utrecht.
VodafoneZiggo ontwikkelde de nieuwe lesmodule voor het voortgezet speciaal onderwijs in samenwerking met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving*, veiliginternetten.nl, Netwerk Mediawijsheid*, STIP* en VuoriAdvies speciaal onderwijs.