SluitenZoeken sluiten

Wat is een DDoS-aanval?

staat voor ‘distributed denial-of-service’.

Antwoord:

 • print

  Door (D)DoS wordt een netwerk overbelast door heel veel internetverkeer.

  Bij een (D)DoS-aanval worden computers of netwerken overbelast door heel veel internetverkeer in korte tijd op een server of groep servers te richten. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een website onbruikbaar. Dit kan voor bedrijven tot een grote schadepost leiden. Cybercriminelen kunnen bedrijven afpersen door te dreigen met een (D)DoS-aanval, waarbij ze claimen dat de aanval alleen afgekocht kan worden. Meestal worden voor (D)DoS-aanvallen zogenaamde gebruikt.

  Wat is een DOS-aanval?

  Met een DOS-aanval (Denial of Service) wordt door één aanvaller een computer of netwerk overbelast. Bij een DDOS-aanval wordt zo’n zelfde aanval door meerdere cybercriminelen tegelijkertijd uitgevoerd. De aanval heeft hetzelfde doel. Namelijk het slecht of niet bereikbaar maken van een website of netwerk voor medewerkers of klanten.

  Wie lopen risico op een (D)DoS-aanval?

  (D)DoS-aanvallen zijn vaak gericht op websites van grote commerciële bedrijven, banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. Het doel is dan de bedrijven af te persen voor een groot geldbedrag. Particuliere websites zullen minder snel doelwit zijn van dergelijke aanvallen, omdat er geen commercieel belang is.

  Het komt ook voor dat het doel van een (D)DoS-aanval idealistisch is. Activistische partijen uiten zo hun woede over bepaalde activiteiten van een commercieel bedrijf, financiële dienstverlener, zorginstelling, nutsbedrijf of de publieke sector. Middelgrote of kleine bedrijven kunnen in de toekomst ook vaker doelwit zijn.

  Tot slot worden (D)DOS-aanvallen vanuit politieke motieven uitgevoerd. De aanvallen worden nog steeds veel gebruikt in het voeren van cyberoorlogen.

  Wat kan je doen als je slachtoffer bent van een (D)DoS-aanval?

  Niet één (D)DoS-aanval is hetzelfde én een (D)DoS-aanval is niet te voorkomen. Bedrijven kunnen wel zorgen voor een (D)DoS-reponsplan om zo de impact van de (D)DoS-aanval te beperken. Op de website van Het Digital Trust Center* vind je maatregelen die je kunt treffen om de kans op een (D)DOS-aanval te verkleinen.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.