SluitenZoeken sluiten

Het stopt bij jou – campagne van EOKM en Politie

30-08-2022

Het delen van naaktbeelden stopt bij jou!’

Dat is de boodschap van een gezamenlijke campagne van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) en de politie. De campagne hetstoptbijjou.nl gaat maandag 29 augustus op verschillende socialmediakanalen van start. Bedoeling is om scholieren te laten inzien dat zij het doorsturen van schokkend beeldmateriaal in appgroepen een halt kunnen toeroepen. 

Het doorsturen van naaktbeelden en ander schokkend materiaal is niets nieuws. Op socialmedia-apps worden regelmatig nare beelden gedeeld. Regelmatig worden er ook naaktfoto’s of andere gevoelige beelden van medescholieren gedeeld. Jongeren lijken vaak niet goed te beseffen wat de impact ervan is en het grote leed dat erdoor veroorzaakt wordt.

Gezamenlijke inspanning van EOKM en politie
Daarom hebben het EOKM en de politie hun krachten gebundeld in deze campagne die vier weken lang op Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok te zien zal zijn. Ben van Mierlo, landelijk coördinator bestrijding kinderpornografie: “Ieder jaar krijgt de politie vele duizenden meldingen van strafbaar beeldmateriaal dat gedeeld is. De indruk bestaat dat dit soms komt door klakkeloos doorsturen en niet nadenken bij de ernst van de inhoud. Dat is schadelijk voor slachtoffers en kan ernstige gevolgen hebben voor de verzender. Denk dus na voor je iets verstuurt en stop zo de verspreiding van materiaal waarvan je kunt weten dat dit schadelijk is. Stel je de vraag: als het mijn foto zou zijn, zou ik dan willen dat iemand hem ziet of nog erger, steeds maar doorstuurt?”

Voor scholieren én ouders

De campagne is tweeledig, met op Insta, Snapchat en TikTok een boodschap voor jongeren:

Het stopt bij jou.
Meld het als je naaktbeelden tegenkomt;
en verwijder het materiaal daarna van je telefoon.

Wil je precies wat je kan doen? Kijk op hetstoptbijjou.nl

De campagne richt zich via Facebook en op Ouders.nl expliciet ook op ouders, omdat zij mogelijk niet op de hoogte zijn van het feit dat dit soort beelden in chatgroepen wordt gedeeld. Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen in gesprek blijven over hun socialmediagebruik. Als zij samen open en zonder oordeel over online gedrag kunnen praten, is er een grotere kans dat jongeren op cruciale momenten voldoende vertrouwen voelen om hun ouders om hulp te vragen.

Kom je naaktbeelden tegen? hetstoptbijjou.nl

Meer informatie hierover? Denk 2x na voor je iets deelt