SluitenZoeken sluiten

Hoe privacyvriendelijk zijn kieswijzers?

21-11-2023

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht, gebruiken veel mensen een stemwijzer om te bepalen op welke politieke partij ze gaan stemmen. Maar hoe privacyvriendelijk zijn deze kieswijzers? En wat zijn de gevaren als de privacy niet goed geregeld is?

Traditionele stemwijzers werken met scripts met vaste vragen en antwoorden. Zo is de informatie die ze leveren te controleren. Je kunt in de verkiezingsprogramma’s terugvinden of een standpunt inderdaad bij de politieke partij hoort die er bij jou uitkomt.

Onlangs werd de chatbot-kieswijzer Kiesbot* gelanceerd. Deze chatbot geeft antwoord op specifieke vragen die kiezers hebben. Ook is er de mogelijkheid om standpunten van politieke partijen te vergelijken. Het lastige van deze chatbot-kieswijzer is dat het niet transparant is wat er met je gegevens gebeurt. Bovendien zijn de antwoorden niet te herleiden naar de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen.

Transparantie

Stemwijzers ontvangen de informatie over jouw antwoorden anoniem. Alle informatie is gekoppeld aan je telefoonnummer. Ook moeten stemwijzers toestemming vragen om jouw antwoorden voor onderzoek te gebruiken. En ze moeten aangeven welke onderzoeksinstellingen jouw informatie gaan gebruiken.

Een eerlijk kieswijzerplatform vertelt duidelijk hoe ze met gegevens omgaan en wat ze doen om jouw privacy te beschermen. Kieswijzers die door eerlijke en betrouwbare groepen worden beheerd, kunnen beter zijn in het beschermen van jouw privacy dan die van groepen die mogelijk niet zo betrouwbaar zijn.

Risico’s

Als de privacy van een stemwijzer niet goed geregeld is, heeft dit de volgende risico’s:

  • Identiteitsdiefstal:

Onvoldoende bescherming van persoonlijke gegevens kan leiden tot identiteitsdiefstal. Criminelen kunnen de informatie gebruiken om zich als iemand anders voor te doen.

  • Misbruik van persoonlijke informatie:

Als mensen niet goed omgaan met jouw persoonlijke gegevens, kunnen anderen die informatie gebruiken op een manier die jij niet wilt. Ze kunnen de informatie gebruiken voor ongewenste doeleinden, zoals het versturen van spam, phishing-pogingen of gerichte reclame.

  • Politieke manipulatie:

Als jouw privacy niet goed wordt beschermd, kunnen mensen de informatie die ze van je hebben gebruiken om de politiek te beïnvloeden. Dat kan gaan van gerichte reclame maken voor bepaalde standpunten tot proberen de uitslag van verkiezingen te beïnvloeden.

Het is niet alleen aan het kieswijzerplatform om je privacy te beschermen, maar ook aan hoe jij zelf met je persoonlijke informatie omgaat. Het kan handig zijn om recensies te lezen en wat onderzoek te doen naar hoe goed de kieswijzer bekendstaat als je wilt weten hoe het zit met privacy.

Een overzicht van de verschillende kieswijzers

StemWijzer *

MijnStem *

Kieskompas *

Stemchecker *

StemChat *

AD Stemwijzer *

Welke partij past bij mij? *

Jongeren Kieswijzer *

Young Voice *

Kiesbot *

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.