"Ik bepaal zelf"
Jaarlijks worden er duizenden meldingen gedaan van mensen die te maken hebben met online grensoverschrijdend gedrag. Slachtoffers voelen vaak schaamte als dat gebeurt, of krijgen te maken met victim blaming: het gevoel dat het hun eigen schuld is. Hulplijn Helpwanted wil graag duidelijk maken dat jij – en alleen jij - bepaalt wie wat van jou mag zien.
Victim blaming
Slachtoffers van online grensoverschrijdend gedrag krijgen regelmatig (onterecht) te horen dat het hun eigen schuld is. Dit wordt victim blaming genoemd. Het zorgt voor schaamte en schuldgevoel waardoor slachtoffers minder snel hulp zoeken.
Als slachtoffer ben je nooit schuldig. Degene die schuldig is, is de persoon die misbruik maakt van jouw gegevens. Vaak is dit ook nog eens strafbaar.
Serieuze gevolgen
Naast schaamte en schuldgevoel, zijn er nog meer nare gevolgen voor slachtoffers. Bijvoorbeeld psychische problemen en reputatieschade. Via het internet kunnen berichten en foto’s ontzettend snel en met veel mensen gedeeld worden. Deze informatie kan zelfs jaren later nog opduiken.
Helpwanted is een (gratis) hulplijn bij online grensoverschrijdend gedrag. Je kan er (anoniem) terecht voor hulp en advies op het moment dat er iemand anders bijvoorbeeld ongevraagd jouw foto’s, video’s of privé informatie online deelt of met andere mensen deelt.
Je kan de posters van Helpwanted tegenkomen op scholen, stations, in de horeca en op social media.
Heb je zelf te maken met een nare foto die ongewenst online staat? Op veiliginternetten staan tips wat je dan kan doen.
Wil je meer informatie over de campagne? Check Helpwanted.