SluitenZoeken sluiten

Woensdag Ongehacktdag: Inge van der Beijl, director Behavior & Resilience bij Northwave

07-12-2022

Een ransomware-aanval hakt erin, ook psychisch. Slapeloosheid, een kort lontje hebben, snel emotioneel reageren en lichamelijke klachten. Je denkt er misschien niet meteen aan bij een ransomware-aanval. Inge van der Beijl, Director Behavior & Resilience bij cyber security-expert Northwave, deed er onderzoek naar.

Uit dit onderzoek blijkt dat een ransomware-aanval íedereen in het bedrijf raakt. “De stress is het grootst bij het team dat de crisis moet oplossen”, weet Inge. “Zij moeten als een malle werken om het bedrijf te redden. Het duurt gemiddeld 23 dagen voordat het bedrijf weer draait. En als dát allemaal weer loopt, zijn er de projecten die zijn blijven liggen. In totaal betekent dit een stressvolle periode van vier tot acht maanden.”

Je kunt ook als individuele medewerker echt iets doen om een hack te voorkomen. Gebruik een uniek wachtwoord en maak je wachtwoord lang. Zet bijvoorbeeld drie woorden achter elkaar die voor jou veel betekenen, maar voor een ander onzin zijn. Kies daarnaast voor tweestapsverificatie, door in te loggen in twee stappen. Je gebruikt dan naast je wachtwoord een extra beveiliging om in te loggen. Zo doe je de ‘digitale deur’ naar jouw bedrijf letterlijk twee keer op het slot.”

Op veiliginternetten.nl/inloggen-in-twee-stappen/ vind je een gemakkelijke uitleg om inloggen in twee stappen in te stellen voor verschillende apps en accounts.