De politie krijgt de laatste weken veel meldingen van jongeren uit Amsterdam over afpersing via Snapchat. Jongeren krijgen berichten van een onbekende dat ze iemand tot last zouden zijn geweest. Ze moeten vervolgens zogenaamd een boete betalen aan de afzender. De jongeren kunnen ‘korting’ krijgen op de boete als ze de namen doorgeven van andere scholieren.
Verschillende organisaties waarschuwen voor dit soort berichten. Verzamel bewijsmateriaal als iemand je probeert af te persen, maak nooit geld over en licht de politie in.
Afpersing via het internet
Afpersing via sociale media of andere websites komt vaker voor. De afperser heeft dan vaak beelden of berichten van iemand, en dreigt deze openbaar te maken. Het slachtoffer zou dit kunnen voorkomen door geld te betalen aan de crimineel, maar in werkelijkheid lost dit het probleem niet op.
Iedere vorm van bedreiging of chantage is strafbaar, en dus kan je aangifte doen bij de politie. Meer informatie over wat je kunt doen als slachtoffer van online afpersing vind je via veiliginternetten.nl.
Snapchat
Snapchat is een app waarmee je foto’s, video’s en reacties kunt uitwisselen. De berichten die je deelt, heten snaps. Snaps die worden verstuurd, ziet een ontvanger maar voor een hele korte tijd, tussen de 1 en 10 seconden. Daarna verdwijnt het bericht.
De app is vooral populair onder jongeren en jongvolwassenen van 13 tot 24 jaar. Meer informatie over Snapchat vind je via Wat is Snapchat?.