SluitenZoeken sluiten

Nieuwe soort datingfraude: pig butchering

12-03-2024

Er is een nieuwe vorm van datingfraude in opkomst: pig butchering. Dat meldt de NOS. Bij pig butchering doet een cybercrimineel zich op een datingapp voor als succesvolle zakenman of aantrekkelijker rijke vrouw. Hij of zij probeert je over te halen om te gaan investeren in crypto.

De Fraudehelpdesk ontving twee jaar geleden vijftig meldingen van pig butchering, vorig jaar waren dat er 63. Omdat niet iedereen melding maakt van de fraude, liggen de werkelijke cijfers hoger. Volgens de Fraudehelpdesk gaat het bij deze vorm van datingfraude om hoge bedragen. Met een gemiddelde van 30.000 euro en uitschieters boven de miljoen.

Hoe werkt pig butchering?

De cybercrimineel gaat een gezellig, leuk en romantisch gesprekken met je aan op een datingapp. Tijdens deze gesprekken proberen ze je over te halen om op een link te klikken. Die verwijst je door naar een website die lijkt op een betrouwbare crypto-website. Maar de website van de cybercriminelen is helemaal niet betrouwbaar. Op het moment dat je je gegevens op de website invoert en voor je cryptomunten betaalt, ben je je geld kwijt. Als je ‘potentiële nieuwe liefde’ je dit een paar keer vraagt, kan het verloren bedrag hoog oplopen. Zodra je nieuwe ‘vriend’ of ‘vriendin’ genoeg geld heeft verzameld, verdwijnt hij of zij. Net als de website: die is ineens ook nergens meer te vinden. Als slachtoffer van pig butchering ben je je geld kwijt.

Wat kun je doen om pig butchering te voorkomen?

Lees de belangrijkste kenmerken waar je een online oplichter aan herkent