Een aantal scholen en universiteiten in Nederland is recent (weer) doelwit geworden van DDoS-aanvallen. Door de cyberaanvallen waren systemen niet bereikbaar voor studenten en medewerkers, waardoor lessen en werkzaamheden onmogelijk waren.
Vorige week was de TU Eindhoven slachtoffer van een cyberaanval. Er vonden verdachte activiteiten plaats op het netwerk van de universiteit, waarop het interne netwerk offline is gehaald om eventuele schade te beperken. In samenwerking met de politie werkten ICT-experts van de universiteit aan een onderzoek, waaruit duidelijk is geworden hoe de criminelen te werk zijn gegaan. Het lijkt er wel op dat de criminele hackers geen systemen, documenten of andere data hebben gestolen.
Deze week zijn meer organisaties doelwit zijn van cyberaanvallen. Het gaat om onderwijs- en onderzoeksinstellingen die gebruikmaken van een ICT-netwerk via SURF. Onder andere de universiteit van Maastricht, de universiteit van Utrecht, de Tilburgse hogeschool Fontys en het Máxima MC Eindhoven meldden netwerkproblemen.
Wie de cyberaanvallen uitvoert is nog onbekend. De organisatie SURF werkt hard aan een oplossing om het netwerk weer online te krijgen.
DDoS-aanval
Een DDoS-aanval betekent dat een computer of netwerk wordt overbelast door meerdere aanvallers tegelijk. Deze aanvallers zijn cybercriminelen die een bepaald netwerk onbereikbaar willen maken, omdat dit voor bedrijven of organisaties grote schadelijke gevolgen kan hebben. Cybercriminelen gebruiken vaak botnets om de DDoS-aanvallen uit te voeren. Meer informatie over (bescherming tegen) DDoS-aanvallen vind je via het Digital Trust Centre.