SluitenZoeken sluiten

Pas op voor online oplichting via neppe webshops

07-11-2023

De Black Friday-deals en feestdagen komen er weer aan. Online winkelen is een populaire en gemakkelijke manier om aan de beste deals en leuke cadeautjes te komen, maar niet alle webwinkels zijn even betrouwbaar. Er zijn steeds meer neppe webshops actief.

Het hele jaar door zijn vele valse webwinkels te vinden, maar rondom Black Friday en met de feestdagen in zicht is er een piek. Volgens het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de nationale politie waren voor corona handelsplekken zoals Marktplaats populair voor internetcriminelen. Na corona worden webwinkels steeds vaker gebruikt om online aankoopfraude te plegen. Deze webwinkels zien er professioneel uit en iDEAL kan als “veilige betaalmethode” worden gebruikt.

Criminelen maken graag gebruik van buitenlandse betaalrekeningen en betaaldienstverleners. Hierdoor kan er wel met iDEAL of creditcard betaald worden, maar gaat het verder meestal uit het zicht van de Nederlandse politie. Daarom is de buitenlandse route populair bij internetcriminelen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen online oplichting?

Hoewel online winkelen in de meeste gevallen goed gaat, er is online geen 100% garantie dat het altijd goed gaat. Wat kan je dan zelf doen om te voorkomen dat je koopt bij een neppe webshop?

Check de link van de webshop via ScamCheck.

ScamCheck maakt gebruik van gegevens van Trustpilot en de Politie. Op Trustpilot zelf zijn gebruikerservaringen te vinden. De Politie heeft verkopersgegevens* en een lijst met bekende rekeningnummers en websites van onbetrouwbare verkopers*.

Wees op je hoede als je geld moet overmaken naar een buitenlandse bankrekening. Betaal veilig, bijvoorbeeld met kopersgarantie of achteraf betalen.

Lees meer: https://veiliginternetten.nl/thema/basisbeveiliging/hoe-kan-ik-veilig-online-winkelen

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.

Meer over dit onderwerp