SluitenZoeken sluiten

Politie Midden-Nederland komt thuis langs bij digitale criminaliteit

17-04-2024

De politie in Midden-Nederland komt vanaf 15 april ook voor digitale criminaliteit langs bij een slachtoffer. De politie komt langs bij , helpdeskfraude, hulpvraagfraude, , en CEO-fraude.

Het slachtoffer bepaalt zelf of de politie langskomt of dat een online aangifte via www.politie.nl * voldoende is. De politie vindt het belangrijk om bij het slachtoffer thuis langs te komen, omdat zo soms verdere schade voorkomen kan worden. Bij bankhelpdeskfraude komen criminelen namelijk vaak nog bij het slachtoffer thuis de bankpas ophalen. Als de politie hier op tijd van weet, kan de politie ook deze daders pakken.

Aangifte doen

Als je slachtoffer bent van digitale criminaliteit, bijvoorbeeld van phishing of bankhelpdeskfraude, dan moest je voorheen vaak een afspraak maken om aangifte te doen. Dat hoeft bij politie Midden-Nederland niet meer. Vanaf nu kun je daar bellen naar de politie. Een centralist van de meldkamer bepaalt dan of er politie aan de deur komt of dat hij het zelf direct kan afhandelen. In de meeste gevallen van digitale criminaliteit zal het slachtoffer online aangifte moeten doen via www.politie.nl. Zo kunnen alle gegevens landelijk geanalyseerd worden, waardoor de pakkans van de dader wordt vergroot. Daders maken namelijk wel eens fouten en zo kunnen ze gepakt worden. Ook kan de politie ter plaatse of op het bureau helpen met het invullen van de online aangifte.

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.