SluitenZoeken sluiten

Safer Internet Forum in Brussel

23-11-2023

Empowering YOUth - vaardigheden voor het Digitale Decennium.

Op 23 november is het jaarlijkse Safer Internet Forum (SIF). De dag waarop beleidsmakers, onderzoekers, wetshandhavingsinstanties, ouders en verzorgers, leraren, NGO's, vertegenwoordigers van de industrie en experts in gesprek gaan met jongeren. Op deze jaarlijkse internationale conferentie in Europa praten ze samen over de nieuwste trends, kansen, risico's en oplossingen met betrekking tot de online veiligheid van kinderen. En geven kinderen en jongeren hun mening over hoe het internet verbeterd zou kunnen worden. Together for a better internet

De editie van dit jaar vindt plaats in een hybride format op donderdag 23 november 2023 met als thema Empowering YOUth - vaardigheden voor het Digitale Decennium.

Safer Internet Centre Nederland (SIC-NL)

Tijdens het Safer Internet Forum zijn heel veel Safer Internet Centres aanwezig. Het Safer Internet Centre Nederland (SIC-NL) wordt gevormd door Offlimits (helpline en hotline), Netwerk Mediawijsheid en Veilig internetten (awarenesscenter)

Voor SIC NL is Zosja de Jager lid van het Better Internet for Kids Youth Panel. BIK Youth is mede-host van het Safer Internet Forum.

Europees Jaar van de Vaardigheden

De Europese Unie heeft 2023 uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden: een jaar waarin ‘vaardigheden centraal staan’. In dit jaar wordt het belang benadrukt om mensen vaardigheden aan te leren die ze nodig hebben in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. De EU heeft ambitieuze plannen om in 2030 ervoor te zorgen dat 80% van alle volwassenen over digitale basisvaardigheden beschikt.

In de Europese Verklaring over Digitale Rechten en Beginselen voor het Digitale Decennium staat: “Kinderen en jongeren moeten online beschermd en versterkt worden”. Daarom maken Europese instellingen zich sterk om ‘alle kinderen kansen te bieden om de noodzakelijke vaardigheden en competenties te verwerven om actief en veilig door de online omgeving te navigeren en weloverwogen keuzes te maken wanneer ze online zijn’.