SluitenZoeken sluiten

Woensdag Ongehacktdag: Sanne Maasakkers, security specialist bij het NCSC

04-01-2023

Van een inbreker leer je het beste hoe je je huis beveiligt. Dat geldt ook voor je computer. Sanne Maasakkers werkt als security specialist voor het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Zij voorkomt dat cybercriminelen hun slag kunnen slaan. Ze geeft tips hoe jij je computer beter beveiligt.

Hoe groot is nou eigenlijk de kans om gehackt te worden? “Groter dan je waarschijnlijk denkt”, zegt Sanne. “Cybercriminelen hebben het namelijk meestal niet speciaal op jou gemunt. Ze kijken gewoon waar ze het gemakkelijkst kunnen binnenkomen. Pas als ze binnen zijn, kijken ze wat er te halen valt. Net als een gewone inbreker dat doet, eigenlijk.”

“Mijn tips”, zegt Sanne, “zijn eigenlijk heel simpel. Gebruik een sterk wachtwoord per account en voor elk account een ander wachtwoord. Maak bovendien je wachtwoorden lang; zo zijn ze lastig te raden en te kraken. Maak er bijvoorbeeld een hele zin van. Het is lastig om veel verschillende wachtwoorden te onthouden, daarvoor kun je een (online) wachtwoordmanager gebruiken. Inloggen in twee stappen is altijd een goed idee. Je combineert dan iets wat je weet (je wachtwoord) met iets dat je in handen hebt (je telefoon).”

Op veiliginternetten.nl/inloggen-in-twee-stappen/ vind je een gemakkelijke uitleg om inloggen in twee stappen in te stellen voor verschillende apps en accounts.