SluitenZoeken sluiten

Grote toename gesprekken over pesten bij de Kindertelefoon

27-09-2021

Bijna 50% meer gesprekken over pesten ten opzichte van normaal

Vanaf het moment dat de scholen weer opengingen na de tweede lockdown is het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voerde over pesten explosief gestegen. Het aantal steeg van gemiddeld 65 naar 98 gesprekken per dag afgelopen april. Dat is een stijging van bijna 50%. “Deze cijfers zijn ongekend. Het lijkt of de jongeren bezig zijn met een inhaalslag”, aldus Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon. “Wij roepen iedereen op om pesten bespreekbaar te maken, juist nu we weer aan het begin van een schooljaar staan. Want praten lucht op."

Minder gesprekken over pesten in lockdown
Tijdens de lockdowns daalde het totaal aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voerde over pesten juist. In de eerste lockdown waren het gemiddeld 45 gesprekken per dag; in de tweede lockdown gemiddeld 53, zo blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon. “Begrijpelijk, wanneer kinderen niet meer fysiek bij elkaar in een klas zitten. In die periode zagen we tegelijkertijd een toename in het aantal gesprekken over digitaal pesten”, aldus de Wilde.

Praat erover
De Wilde roept iedereen op om pesten bespreekbaar te maken: “Het liefst op regelmatige basis, zowel thuis als in de klas. We juichen daarom alle initiatieven toe die in het kader van de Week tegen Pesten (een initiatief van stichting School en Veiligheid - vanaf 27 september) worden georganiseerd. Denk aan alle scholen die hieraan meedoen, de themaweek over pesten van NPO Zapp of het programma mijnpestverhaal van de EO (waarmee zij met deze hashtag oproepen om pestverhalen te delen en bespreekbaar te maken). Want praten over pesten is belangrijk. En natuurlijk kunnen kinderen altijd terecht bij De Kindertelefoon voor een luisterend oor.” De Kindertelefoon

Meer over dit onderwerp