SluitenZoeken sluiten

Vanuit je online thuiswerkplek impact maken op het klimaat

20-11-2023

Vanuit je online thuiswerkplek direct impact maken op het klimaat

Sinds de coronacrisis werken Nederlanders vaker thuis. Minder reiskilometers en een efficiënter gebruik van kantoorruimte hebben een positief effect op het klimaat. Maar de online thuiswerkplek kan ook duurzamer. De Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) heeft tijdens het 25e ECP Jaarfestival de handleiding ‘Op weg naar een emissieloze online thuiswerkplek’ gelanceerd.

De handleiding is bedoeld voor werknemers, werkgevers en everanciers van digitale producten en diensten. Het biedt praktische tips en achtergrondinformatie. Voor werknemers is het bijvoorbeeld belangrijk dat zij thuis groene stroom gebruiken en zuinig zijn op hun apparaten. Ook is het slimmer om bestanden te versturen via een link of in gecomprimeerde vorm omdat je dan de digitale infrastructuur minder belast.

Het is voor veel werknemers en organisaties vanzelfsprekend dat zij altijd bereikbaar zijn en snel reageren op vragen en verzoeken. Maar dit heeft wel effect op onze CO2 uitstoot. En als je twee werkplekken hebt, moet er op twee plekken het licht en de verwarming aan. Ook is er vaak meer apparatuur nodig om op verschillende plekken goed te werken. Thuiswerken zorgt dus niet altijd voor minder uitstoot, ook al stappen we met minder mensen in de auto naar kantoor.

Kijk hier voor tips om jouw CO2 uitstoot op je thuiswerk voor tips om jouw CO2-uitstoot op je thuiswerk.