SluitenZoeken sluiten

Waarschuwing voor babbeltruc en nepwebsite verhuurmakelaars

06-07-2021

Namens Politie Nederland willen we waarschuwen voor de volgende twee opvallende oplichtingtrucs.

Babbeltruc met nepagenten

Slachtoffers worden gebeld – op de vaste lijn – door iemand die zich voordoet als een politieagent. De zogenaamde agent wil meer informatie over bankgegevens van het slachtoffer vanwege een ‘aanhouding’. Als slachtoffer krijg je te horen dat je betrokken bent bij een onderzoek naar drugs, witwassen of fraude. En dat het arrestatieteam straks langskomt. Daarna wordt er gevraagd naar je persoonlijke gegevens, je bankgegevens en je pincode. Tijdens het gesprek komt er een nepagent (vaak in burgerkleding) aan de deur. Deze nepagent neemt je bankpas mee voor ‘onderzoek’. Vervolgens wordt door de cybercrimineel met jouw bankpas gepind.

Kijk voor meer informatie over deze babbeltruc op de website van de politie*.

Goed om te weten

  • De politie belt nooit om te vragen naar je bankgegevens.
  • De politie komt niet aan de deur om je bankpas op te halen.

Wat moet je doen?

  • Word je gebeld door een ‘agent’ die vraagt naar je bankgegevens? Hang op!
  • Staat er een ‘agent’ voor de deur die je bankpas komt ophalen? Doe de deur dicht.
  • Bel 112 en meld dit.

Malafide verhuurwebsites

Nu de vraag naar huurwoningen blijft stijgen, zien cybercriminelen een kans. Bij de politie en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) komen meldingen binnen over nepwebsites van verhuurmakelaars. Voor een klein bedrag gaat een ‘verhuurmakelaar’ speciaal voor jou bemiddelen of krijg je online toegang tot de nieuwste woningen. Alleen deze verhuurmakelaar is nep, de woningen bestaan niet en er is helemaal niemand voor jou aan het bemiddelen. Het gaat om nepwoningen en malafide verhuurwebsites.

Van verhuurfraude wordt weinig aangifte gedaan. Waarschijnlijk doen mensen geen aangifte omdat het om een klein bedrag gaat. Maar criminelen verdienen er behoorlijk aan. Volgens onderzoek van Landelijk Meldpunt Internetoplichting werden er bankrekeningen gevonden met soms wel zesduizend transacties; allemaal kleine betalingen die tezamen een groot bedrag vormen.

Wil je aangifte doen van internetoplichting? Dat kan online* op de website van de politie.

Meer informatie over nep verhuurwebsites vind je op de website van de Politie of de website van ACMConsuwijzer*.

Goed om te weten

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. Goede locatie, ruime woning, lage huur? Bedenk goed of je wel met deze partij in zee wil gaan.

Wat kan je doen

  • Controleer de website. Zijn er contactgegevens te vinden? Is dat een normaal emailadres? Wordt er opgenomen als je belt?
  • Zoek reviews op internet voor de betreffende verhuurmakelaar.
  • Controleer de gegevens van de verhuurder via de website van de politie*
  • Ben je slachtoffer geworden van een nep verhuurmakelaar? Doe dan (online) aangifte* bij de politie